Няма да има повторение на финала Роджър Федерер - Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия по тенис. Единият от двамата големи фаворити и №1 в света - Надал, отпадна на четвъртфинал от Марин Чилич (Хърватия) - 6:3, 3:6, 7:6(5), 2:6, 0:2.

Матадора получи контузия и в средата на четвъртия сет повика физиотерапевт на корта. Доигра частта, но в петата се видя, че има проблеми с придвижването и изпитва болки, което го принуди да се откаже.

Жалко и заради това, че двамата с Чилич изнасяха чудесен мач, един от най-добрите в Мелбърн тази година.

На полуфинала хърватинът, който явно се намира в отлична форма, ще срещне Кайл Едмънд, елиминирал по-рано днес Григор Димитров с 3:1 сета. Чилич има отличен шанс да стигне финал - негов трети в турнир от Големия шлем. Той е шампион на US Open от 2014 г. и финалист на "Уимбълдън" от миналата година, когато преклони глава пред Федерер.

Ако грабне титлата в Астралия, Чилич ще измести от третото място Димитров.

А каквото и да стане на Зеления континент, Надал ще остане лидер в ранглистата. В края на 2017-а той имаше проблеми с коляното. Това му попречи да е пълноценен на финалите в Лондон и трябваше да спре след първия си двубой. Сега травмата е в бедрото.

Четвъртфиналите от другата половина на схемата - Роджър Федерер - Томаш Бердих и Хьон Чун - Тенис Сандгрен, са в сряда.