"Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Румъния и Хърватия не са в Шенген? Защо всички европейски страни не са в Шенген?"

Това реторично попита чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш, който е на посещение у нас, по време на съвместната си пресконференция с Бойко Борисов.

Бабиш обясни, че с Борисов са дискутирали споделеното си неудовлетворение от Дъблинското споразумение. 

"Квотите са неефективни и разделят Европа. Неприемливо е решението за квотите да бъдат взети без нас. Ние сме солидарни в рамките на Вишеградската четворка", каза той. Като не пропусна да похвали домакани си и България за начина, по който сме решили въпроса с Турция.

"Трябва да го направим така както успяхте в България при трасето, както го договорихте с Турция. Разчитаме на българското председателство, за да решим въпроса", каза милиардерът Бабиш, към когото Борисов се обърна на "ти": "скъпи Андрей, скъпи Бабиш".

Чешкият премиер в оставка му отговори с "драги Бойко" и съобщи, че си тръгва с прекрасно усещане от нашата страна.

Преди дни парламентът в Прага реши да свали депутатския имунитет на Андрей Бабиш, който е обвинен в злоупотреби с европейски фондове.

111 от 180 депутати гласуваха за сваляне на имунитета на чешкия Доналд Тръмп. Преди това сформираното от милиардера правителство загуби вот на доверие в законодателния орган. На следващия ден кабинетът подаде оставка. Бабиш заяви, че иска да докаже невинността си в съда.

Между България и Чехия няма нерешени въпроси, имаме огромно приятелство и доверие. Дъблинското споразумение не работи така, както искаме, то не само разделя, а буквално разцепва Европа. Компромисът е да се затворят външните граници и да се влиза само през граничните пунктове, да се изградят центрове за сигурност, там където няма - в Либия, Турция, каза в изявлението си Борисов.

Въпреки че не сме големи страни, вярвам, че можем да прокарваме своите възгледи на по-висок глас", коментира той. Отново изброи как трябва да се действа с бежанци и мигранти: да се затворят границите, да се влиза само през КПП-та, да се изградят центрове в Либия и т.н., да плащаме колкото трябва...

"Ние като най-хуманни трябва да се погрижим за тях, но трябва да има срок - да знаем за колко време ще се върнат обратно. Да се настаняват в центрове за сигурност, но извън Еворпейския съюз. С диалог, такт и компромиси ще намерим верния тон. По-хубаво място от Европа няма, но трябва да си я защитим", отбеляза още премиерът на страната европредседател.