Промяната в плана за управление на Национален парк "Пирин", с която се дава възможност за изграждане не само на втори кабинков лифт над Банско, а и за разширяване на ски зоната, е обжалвана, съобщи БНТ.

Промяната се оспорва от адвокат Асен Карагьозов като частно лице, а не от името на клиенти. Той изтъква, че го прави изключително в защита на природата, а не защото гони някакви други интереси. Аргументите му са четири.

Първо, Карагьозов твърди, че след като плана за управление на Пирин се приема след въвеждане на екооценка, такава трябва да бъде направена и при съществени промени, каквото според него е последното решение на Министерския съвет.

Второ, адвокат Карагьозов смята, че опазването на защитените територии би трябвало да е цел номер едно, а след това да са всички останали действия, които ще се извършват на територията на Национален парк "Пирин".

Третият аргумент на адвоката е, че България е приела пред ЮНЕСКО ангажимент да извършва екооценка при всички съществени промени, които се правят на територията на парка. А четвъртият му аргумент е, че така се нарушaват международни принципи, които изискват извършването на екооценка.

От Министерството на околната среда и водите не коментират обжалването с мотив, че то е срещу решение на целия МС и той би трябвало да излезе с позиция. От МС отъново заявиха, че с решението, което са взели, единствената промяна, която ще бъде извършена на територията на парк "Пирин", е изграждането на втори лифт на Банско. Това обаче не става ясно от така приетото на 28 декември, на последното заседание на кабинета за миналата година решение. Затова и природозащитните организации също се заканиха да го обжалват.