Тазвечершното участие на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в "Панорама" по БНТ бе белязано от... европейските ценности и БСП. Цветанов не отговори на нито един поставен му от водещия въпрос, без да завие към греховете на левицата и да "убие" въпроса в клишета за европейските ценности, европейските политики и европейската перспектива.

Все пак зрителите може би успяха да разберат, че не се заглушавали протести с пари, че правителството нямало да се разпадне заради Истанбулската конвенция, че британските служби ценят ГЕРБ и че всеки, който твърди, че в Банско ще се строи друго освен втора кабинка - спекулира.

На първия въпрос на Бойко Василев как се чувства властта във фокуса на прожекторите около председателството на Съвета на ЕС, Цветанов се зарадва:

"България е във фокуса на цяла Европа и се радваме, че ще бъдем генератори на добрите политики. Дава ни се кредит на доверие."

Второто било видно от изслушването на премиера Бойко Борисов в Европейския парламент, тази седмица, където той представи приоритетите на страната ни като председател за следващите шест месеца. Пропусна обаче да спомене критиките от "Зелените" в ЕП за това, че страната ни се слави като най-корумпираната страна в ЕС, както и въпросите за екопротестите и плана за изменение на Национален парк "Пирин", позволяващ строителство на нови ски писти и съоръжения.

"Тази светлина от прожекторите удобна ли ви е?", попита пак водещият.

"Откакто Борисов е кмет на София винаги сме били под прожекторите и оттогава градим доверие. Убеден съм, че след шест месеца всички българи ще имат повече информация за европейските институции", отговори Цветанов и добави европейските ценности, политики и пр.

Цветанов имаше възможността да се "похвали" при въпроса дали правителството ще заглушава всеки протест с пари. Въпросът бе насочен към отпуснатите спешно 100 милиона лева на протестиращите насред председателството полицаи.

"Не трябва да говорим за протести и пари, а за икономика и икономически растеж. 100 милиона отидоха за полицаите, но знаете, че образованието ни е приоритет - за първи път общо 500 милиона повече ще отидат за сферата. Полицаите носят огромна отговорност, особено във връзка с председателството. Когато увеличим и доходите на българските полицаи, те ще бъдат много по-мотивирани. Направили сме всичко възможно и в сферата на науката, и здравеопазването, и образованието" - отвърна Цветанов. - "В националната политика трябва да си равноотдалечен от всички организации и ведомства", пък коментира по въпроса дали МВР не се ползва със специални протекции поради факта, че и Борисов, и самият той са професионално свързани със силовото министерство.

Но "най-категоричен" и изчерпателен бе отговорът за Банско. Както стана ясно, алпинистът Боян Петров предложи алтернативни изменения в плана за управление на националния парк, с които за разлика от този, приет от правителството, се допуска изграждането само и единствено строителството на втория кабинков лифт в Банско.

"Категорично е, че няма да се строи друго освен втори лифт. Има едно неразбиране и се създадоха условия за противопоставяне на местните хора с осатанлите. Това е развитието на региона, обединиха се кметове от региона от различни политически сили. Може би трябва да се направят допълнения, за да се спре с всякакви спекулации за хотели и пр. Това е ангажимент и трябва да се спре с това спекулиране. Ние като българи трябва да направим всичко възможно, да се консолидираме около основните си цели и да дадем европейската перспектива за Западните Балкани", стигнахме пак до европейските перспективи.

Тук въпреки завоя към Западните Балкани, Цветанов все пак даде нещо като заявка, че може би трябва да се дадат допълнителни гаранции, извън честната дума на правителството, че в Пирин няма да се изгражда нищо друго освен втора кабинка.

Не бе подминат и вотът на недоверие. Сега Цветанов се развихри на тема БСП.

"За 27 години обществото не само в България е чувствително. БСП искат да се заиграят с тази тема, защото тя е най-чувствителна", посочи. - "Да кажем, че за 2013-2014 г. БСП показаха, че корупцията при тях е на най-високите си нива".

Разбира се, политическата воля на ГЕРБ била показана и с антикорупционното законодателство. Във Великобритания (където Цветанов бе на посещение) казали, че е то изключително добро и той бил убеден, че скоро ще има резултати. Но БСП с техния алтернативен законопроект бойкотирали процеса с желанието си не парламентът да назначава председателя на бъдещата комисия "Антикорупция". БСП и президентът с наложеното от него вето на закона "започнаха да играят в една игра".

На бой по левицата бе посветена и Истанбулската конвенция, по която БСП у нас и социалистите в ЕП имат генерално разминаване. Въпросът всъщност бе дали ще се разпадне коалицията заради нея, заради отпора на Обединените патриоти.

"Типично за БСП е когато нещо подкрепят в Брюксел, като се върнат у нас е друго. От 28 държави членки, в 17 е приета, дори от държави по-консервативни от нас. Турция, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания са я приели...", посочи.

"За ГЕРБ и ОП кажете, не за БСП", за пореден път опита водещият.

"Не, няма да се разпадне коалицията! ... И това е един от приоритетите на ЕК и ЕП и аз не знам как имат очи БСП да говорят против. Или може би искат да бламират председателя на ПЕС Сергей Станишев, който иначе подкрепиха за нов мандат на конгреса си", отговори си Цветанов.

Следващ въпрос: "Защо подкрепихте закона "Пеевски-Цонев" за вторичното разграбване на КТБ?".

Отговор:

"Знаете ли, че след управление на БСП фалират банки. Не го подкрепят, защото са в конфликт на интереси. Ние подкрепяме, защото има възможности да си върнем парите. С ДПС имаме само разговори и в това е силата на партия, изповядваща европейските ценности..."

По отношение на влизането на комунизма в учебниците по история:

"Децата, които са 10-и, 11-и клас има една празнота, която стои през всичките тези години. Винаги политическите партии се намесваха, за да не се наруши статуквото. ПП ГЕРБ искахме да дадем гаранция, че програмата ще е подкрепена от историци, НПО и пр. Разбира се, че БСП ще имат много спекулации. Знаем какво каза Зарков с Корнелия Нинова, убеден съм, че и г-н Зарков трябва да почете повече. Знаем какво беше отношението им към комисията по досиетата..."

Крум Зарков е депутат от БСП, който тази вечер също бе в студиото на "Панорама". Цветанов визира неуместна негова шега по време на капманията за президент, изказана в студиото на Нова тв, където Зарков гостува с червения лидер Корнелия Нинова.