Чешкото правителство начело с премиера Андрей Бабиш подаде оставка в сряда. Това стана след като не получи вот на доверие вчера, съобщава Ройтерс.

Правителството на Бабиш бе подкрепено при гласуването в Камарата на депутатите само от 78-те депутати от управляващата партия "Действие на недоволните граждани" (АНО). 117 техни колеги в долната камара на парламента гласуваха "Против", а петима се въздържаха. 

Вотът на доверие бе иницииран след разразил се около Бабиш скандал за корупция и злоупотреба с еврофондове. 

Във вторник правителството на милиардера Бабиш, известен като чешкия Доналд Тръмп, бе подкрепено при гласуването в Камарата на депутатите само от 78-те депутати от неговото популистко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО). 117 техни колеги в долната камара на чешкия парламент гласуваха против, а петима се въздържаха.



АНО получи най-много гласове на парламентарните избори през октомври, но не спечели мнозинство. Движението освен това не може да намери коалиционен партньор, припомня ДПА.

Позицията на чешкия премиер е подкопана допълнително от повдигнатите му обвинения в злоупотреба с пари от европейски фондове.

Кабинетът на малцинството ще продължи да изпълнява функциите си до сформирането на ново правителство.

Президентът Милош Земан вече заяви, че ще даде нов шанс на Бабиш да направи кабинет.

Същевременно в страната миналата седмица беше първия кръг на президентските избори. Земан водеше, но не достатъчно и затова отива на балотаж 

След по-малко от две седмици той ще се изправи срещу бившия ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош.

Земан получи 39% от гласовете, а Драхош - 26,3%. Трети е бившият дипломат Павел Фишер, който взе около 10%. За президентския пост се бореха деветима кандидати.

Вторият тур на изборите ще се проведе на 26 и 27 януари.