Диалогът през медиите между Елена Йончева (БСП) и Делян Добрев (ГЕРБ) няма изгледи да спре скоро. Днес той продължи в ефира на бТВ, където Йончева бе гост, а Добрев се включи по телефона. Йончева призна, че познава банкера Цветан Василев, но предположи, че и Добрев го познава. Добрев пък обясни, че е теглил кредити, защото не е живял със Сергей Станишев, за да има държавни фирми, който да му дадат пари безвъзмездно.

"По време на цялата кампания, без изключение, съм била в хотел в Хасково. Иначе съм се запознала с Василев по време на "Банкер на годината", може би през 2013 г. Предполагам, г-н Добрев също го познава", заяви Йончева.

Тя отрече да има по-сериозни контакти с банкера.

"Дали съм теглил заеми, съм теглил, защото, за съжаление не съм живял със Сергей Станишев, за да има държавни фирми или фирми с държавно участие, които да ми ги дадат безвъзмезно."

Так пък Добрев отговори на обвиненията на Йончева, че фабрика за пелети, която е собственост на баща му, е направена със заеми.

Йончева заяви, че няма никакво лично отношение към Делян Добрев.

"Говорим за една схема от роднински и приятелски назначения в община Хасково и че този кръг е усвоявал по доста интересен начин огромни обществени ресурси. И това не е мой проблем, а наш проблем. Искам дам гласност и съответните служби да направят проверка", каза Йончева.

На въпроса дали изпълнява поръчка на бизнесмени от Хасково да го дискредитират, Йончева отговори с "не". Според нея Добрев се опитва да профанизира темата и да отклони вниманието, вместо да отговори на съвсем конкретни въпроси и всички изнесени факти. За пореден път Йончева отрече да изпълнява поръчки на български или чужди служби.

"Ако г-н Добрев има информация, че работя за която и да е чужда служба, той е длъжен да извести службите. В противен случай това би било укриване на информация, която е от значение за националната сигурност. По отношение на българските служби какво точно има предвид? Че го разследват и изнасят тази информация ли? Ако е така, въпросът е към премиера Бойко Борисов", допълни Йончева.

Тя отрече атаките й срещу Добрев да са свързани с неговата работа.

Добрев отговори, че Йончева носи "един топ стара хартия и твърди, че има някакви схеми, в които някой бил участвал". Той посочи, че фирмите, за които Йончева го упреква, са спечелили повече пари при кметове на БСП.

Според него Йончева не е отговорила на никой от въпросите му.

Йончева съобщи още, че когато Добрев влиза в политиката, той излиза от фирмата си "Форуком форум имоти" и в нея влизат неговият зет (председател на комисията по бюджет и финанси в общината) и братовчедка му (директор на финансовата дирекция). Тази фирма притежава 47,9% от офшорна компания "Терес консултинг".

"Това не е забранено от закона, но искаме да разберем от прокуратурата какъв е произходът на тези средства. Самият г-н Добрев от своята фирма "Иконус консултации" тегли средства от офшорна компания, която се казва "Иконус консултинг". Разбира се, съвпадението на имената може да е случайно. Не казваме, че не може да тегли средства от офшорна компания, но искаме да разберем от прокуратурата какъв е произходът на тези средства. Г-н Добрев е следствен за безстопанственост за 10 млн. лв., затова искаме да разберем как всички тези фирми около зетя на г-н Добрев са спечелили поръчки за 50 млн. лв. само в последните две години в община Хасково. Как фирмата на зетя и сързани с него фирми са в топ 3 на фирмите, които извършват санирането в България. Как е възможно през юни 2017 г., когато общината обявява конкурс за 11 блока за саниране, 10 от тях да бъдат спечелени от въпросния зет и свързани с него фирми, при положение че участват 130 фирми", заяви Йончева.

На което Добрев отговори:

"Йончева лъже едно след друго."

Соцдепутатката обаче продължи:

"Кажете по какъв начин един български гражданин, без да има никаква собственост, ще изтегли заем на стойност 2 млн. лв. в момента, в който г-н Добрев става министър на икономиката. Става дума за фабриката за пелети на неговите родители."

А Добрев изтъкна, че "телевизията, която тя (Йончева) представлява – "Авторска телевизия" ЕООД, е получила 696 172,70 лв. в периода 2004-2009 г. като пари подарени, пари дадени не назаем". Според него става въпрос за 126 949,17 лв. от "Лукойл", в който държавата има златна акция, както и 69 811,33 лв. от Е.ОН.