Медиите в България отново са само "частично свободни" според годишния доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" и за 2017 г.

Днес бе публикуван новият доклад, в който показателите на България не са мръднали и на йота спрямо миналата 2016 година.

Страната ни е свободна според изследването на "Фрийдъм хаус" в цял свят, като получава оценка 2 за политически права и лични свободи (при най-висока оценка 1 и най-ниска 7).

Общата свобода на България е оценена на 80 от 100 пункта, което я поставя на предпоследно място в Европейския съюз преди Унгария, която е оценена на 72 пункта. Няколко пункта надолу в сравнение с миналата година е и Полша.

Запазило се е и отношението на "свободните", "частично свободните" и "несвободните" страни по света съответно 45, 30 и 25% от нациите. Оценки имат всички 195 суверенни държави по света плюс 14 специално подбрани "територии" - например Тибет, която е предпоследна по свобода, пред Сирия с оценка -1. С един процент се е увеличило населението, което живее в несвободни страни.

От "Фрийдъм хаус" отбелязват, че през 2017 г. е била най-сериозната криза за демокрацията през последните десетилетия. Това е поредна 12-а година, в която има намаляне на глобалната свобода - само 35 държави са с покачен рейтинг, 71 отчитат спад.

Според организацията една от причините за това е, че САЩ са се оттеглили от традиционната си роля като "шампион и пример за демокрация" заради загубата на политически права и граждански свободи в самата Америка. "Фрийдъм хаус" e НПО, но 86% от финансирането й идва пряко от американското правителство.