Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Производителят на самолети "Боинг" представи концепция за хиперзвуков самолет със скорост до Мах 5, или над 6000 километра в час.

Самолетът e в директна конкуренция с разработвания от "Локхийд Мартин" SR-72. 

И двата са опит да бъде надминат легендарният SR-71 "Блекбърд" на същата компания, изкарал 34 години на служба в американската армия и от 1976 година до сега е най-бързото превозно средство, управлявано от човек в кислородна среда. Той достига скорост малко над Мах 3, или около 3500 км/ч.

За сравнение, стандартен бърз пътнически самолет развива скорост до около 900 км/ч, а боен изтребител - до около 2500 км/ч.

"Футуристичният" "Блекбърд" всъщност мина петдесетака наскоро - първият от общо 32 е произведен през 1966 г.

Концепцията на Boeing обаче има за цел да бъде истинският "син на Блекбърд", твърдят от компанията. Те обаче признават, че инженерното предизвикателство за самолет да вдигне от Мах 1 до Мах 5 и над това е изключително сериозно.

Машината ще се разработва на две фази - първо ще се тества по-малък двигател, колкото за изтребител, за да се докаже ефективността на основната концепция, после ще бъде разработен пълноразмерен прототип с два двигателя, подобен по размер на първия Blackbird.

Компанията наскоро разработи два безпилотни експеримента хиперзвукови самолета - X-43 и X-51. Вторият достигна Мах 5.1 за три минути и половина, но той бе пуснат от друг самолет с ракетна тяга, за да достигне Мах 4.8. "Синът на Блекбърд" ще трябва да излита сам и да ускорява изключително бързо.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.