Истанбулската конвенция няма да промени проблема с насилието над жените, но ще изисква да променим законите си така, че това насилие да бъде овладяно. Това заяви депутът от БСП Елена Йончева пред бТВ. Тя изтъкна, че левицата ще подготви текстове в закона, с които да гарантира, че "това безобразие няма да продължава". Йончева обаче изтъкна, че юристи дават различно тълкуване на текстовете на Конституцията, което е притеснително.

"Не съм виждала трети пол, но явно е сложно да се каже – юристите смятат, че има различно тълкуване на истанбулската конвенция", каза Йончева.

Но все пак добави:

"В България всяка четвърта жена е била обект на психическо или физическо насилие и има проблем. Домашното насилие, упражнено от близък роднина не се криминализира, психическият тормоз също, преследването също".

За пореден път Йончеа коментира и проблемите с оградата по границата с Турция. Наскоро тя отново се снима до участък от нея, който е пропаднал.

"Трябва да се види оградата направена ли е според проектите, които областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас са одобрили. В района на Малко Търново има отводнителен канал. Там пише, че съоръженията трябва да се направят от стоманобетон, а той не е", даде пример Йончева.

Според депутатката оградата тепърва ще пада.

Йончева влезе в разгорещен диалог с депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Първоначално тя повтори обвиненията си, че родителите на Добрев са построили завод за пелети с кредит от 2 млн. лв, като произхода на тези пари е от офшорна зона.

"Когато той става министър на икономиката, фирмата на родителите му прави завод за пелети за 2 млн. лв., взети от зет му, който е взел заем от офшорни компании. Искаме да проверим тези компании и средствата откъде са", каза Йончева.

Добрев й отговори, че тя не само го клевети, но и си прави пиар.

"Тя твърди, че има организирана престъпна група. И ако досега ме клеветеше, то сега прави престъпление – набеждава ме", заяви Добрев.

Той каза още, че заемът е бил от юридическо лице. И от своя страна обвини Йончева, че докато е правила кампания в Хасково се е снимала с хора, които са лежали за наркотици в Испания.