Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България, Словения и Кипър са държавите в ЕС, които ще са най-слабо засегнати от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това показва изследване на икономистите от инвестиционната банка Jefferies Дейвид Оуен и Марчел Александрович за това какъв дял от БВП ще изгуби всяка от страните от общността и ЕС като цяло.

Brexit ще навреди на британската икономика и с тази констатация се съгласяват и най-уважаваните анализатори. Вече има ясни доказателства, че британската икономика се е забавила значително и е изправена пред несигурност, пише Business Insider.

Тази несигурност принуди предприятията да забавят разходите, а инфлацията, причинена от слабия паунд, увеличи разходите за потребителите.

По-малко ясно е въздействието, което Brexit ще окаже върху икономиките на други страни в ЕС, особено при твърд Brexit, където търговските отношения на Великобритания с Общността се променят съществено.

Анализаторите от инвестиционната банка Jefferies са използвали проучване на специалисти по икономическа география, които анализират огромни масиви от данни, за да опишат потенциалните въздействия, които Brexit може да има върху страните от ЕС-27.

Според Оуен и Александрович проучването показва ясна картина на потенциалния икономически удар за отделните нации. Това е количествен израз за това каква част от БВП на всяка страна е изложена на риск в случай на твърд Brexit. 

Фактът, че Великобритания и Ирландия ще пострадат най-лошо едва ли е изненадващ, нито ударът в търговските центрове на Белгия и Холандия. Но от по-големите страни в ЕС-27 Германия е най-силно засегната, като на Италия и Испания това ще се отрази много по-малко, отбелязват икономистите.

Междувременно проучване на компанията Morgan McKinley показа, че броят на новите свободни работни места, регистрирани във финансовия център на Обединеното кралство - Ситито в Лондон, е намалял с 37% през декември 2017 г. спрямо декември 2016 г. - до 3150. Пореден знак, че опасенията, свързани с Brexit, набират сила, коментират от компанията.

Великобритания и Европейският съюз са изправени пред тежък Брекзит, каза през декември в Брюксел премиерът на България преди да предупреди, че ЕС не е готов за горчив развод с Обединеното кралство.

Броят на хората, търсещи работа, също регистрира огромен спад от 30% през декември, което създава възможност за увеличение на заплатите на работещите с 14 на сто. Има признаци, че европейците са все по-малко запленени от риска да работят във Великобритания, казва Хакан Енвер, оперативен директор на Morgan McKinley.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.