Ипотечните кредити вече могат да се погасяват предсрочно без върху остатъка от сумата да се дължи наказателна лихва. От днес влязоха в сила промените в Закона за потребителския кредит. Съгласно новите текстове наказателна лихва за предсрочно погасяване може да се събира само през първата година след отпускането на заема. Нейният размер обаче не може да е повече от 1 процент от главницата по заема. Досега доста банки у нас налагаха драконовски санкции по ипотечните си заеми като наказателната лихва достигаше до 5% от размера на кредита.   

Както Клуб Z вече съобщи в момента много търговски банки са насочили усилията си да привлекат вече отпуснати ипотеки от други банки.  Всеки ден при нас идват хора, които питат какви условия ще получат, ако си прехвърлят кредитите при нас, разказа служителка в една от търговските банки. Според нея вече много хора дори са си приготвили набора от документи за прехвърлянето на дълговете и са договорили по-изгодни условия. От днес те реално могат да задействат процедурата, от която има смисъл. Оказа се, че новата банка ми предлага съкращаване на срока за изплащане на заема, а в същото време и вноската ми намалява, обясни читател на Клуб Z, който вече е стартирал процедурата по прехвърляне на ипотеката си.

С промените в Закона за потребителския кредит отпадат и някои  други такси при отпускането на кредити от банките. Сред тях са свързаните с усвояване и управление на кредита. Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж.

Промените се отнасят само до заемите за физическите лица – ипотечни и потребителски. В закона има и промени при реда на отпускане на т. нар. "бързи" кредити. За тях се въвежда таван на годишния процент на разходите (ГПР). Той вече няма да може да надвишава пет пъти законовата лихва. Според постановление на Министерския съвет от 2012 година законовата лихва се определя от основния лихвен процент на БНБ, в сила от 1 януари или 1 юли на съответната година, плюс 10% за задълженията в лева. За задълженията в евро се използва лихвеният процент, прилаган от Европейската централна банка (ЕЦБ), а за задължения в други валути - едномесечният Libor за съответния вид валута. 

От 1 юли 2014 година БНБ определи основната лихва в размер на 0,03%. След заседанието си в началото на юли гуверньорите на централните банки от еврозоната запазиха основния лихвен процент на ЕЦБ в размер на 0,15%.

Така в момента пределната лихва по "бърз" кредит не може да бъде повече от 50,15% на година.

Нов момент в закона е и начинът, по който ще бъдат образувани лихвите по кредитите. Това вече ще става на пазарен принцип – на базата на индексите Euribor, Libor или Sofibor, към които да се добавя фиксирана надбавка, определяна от ръководството на банката. Освен тези индекси законодателят позволява на банките да изберат още и публични индекси на БНБ или на Националния статистически институт (НСИ).

На банките ще се забрани и да променят условията по кредита едностранно без съгласието на клиента.