Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия предлага такса върху пластмасите и върху търговията с въглеродни квоти, в опит да балансира бюджета на общността след като Великобритания я напусне. За новите такси съобщи еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер. За целта ще бъдат предложени промени в Emissions Trading System (ETS).

По думите на Йотингер освен като нов източник на постъпления, таксата върху пластмасата ще намали и количеството на отпадъците. В Брюксел припомнят добрия пример на страни като Ирландия, където след въвеждане на налога върху пластмасовите торбички в бюджета влязоха приходи от 200 млн. евро за 12-годишена период. Освен това се намали замърсяването на околната среда с торбички от 5% замърсеност до 0.13%.

Германският еврокомисар не представи повече подробности за налога и очакваните постъпления, припомняйки, че Комисията ще публикува през май по-подробни предложения за следващата многогодишна финансова рамка за периода след 2020 г. Това ще стане в периода, в който България председателства Съвета на ЕС - януари-юни 2018 г. 

Сегашната рамка покрива периода 2014-2020 г. и въпреки излизането си от ЕС, планирано за 2019 г., Великобритания се ангажира да внася своя дял през преходен период, включващ 2020 г. След това обаче ЕС няма да получава нетния принос на Лондон, който се оценява на около 13 млрд. евро. 

Според Гюнтер Йотингер вариант за запълване на "дупката" е за 50% да се намерят нови източници на приходи, а останалите 50% да се осигурят от икономии, по-специално от Общата селскостопанска политика (ОСП) и кохезионната политика - две сфери, представляващи заедно над две трети от бюджета на ЕС.

Йотингер предложи новите европейски политики, като тези в сферата на отбраната и сигурността по границите, които ще породят необходимост от още десетина милиарда евро годишно, да бъдат финансирани на 80% от нови източници.

Комисията настоява най-вече за увеличение на националните вноски в бюджета на ЕС, които в момента са ограничени до 1% от БВП на страните-членки. Според Йотингер те трябва да станат между 1.1 и 1.2 на сто. Полша и Унгария вече издигнаха призиви в тази насока.

Държавните и правителствени ръководители от ЕС ще обменят мнения за бюджетите след Brexit на неформална среща на върха на 23 февруари в Брюксел.

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Спрете субсидиите към частни

Спрете субсидиите към частни фирми. И ще спестите 1300 милиарда. И без това тези пари отиват единсвено в мафията. И са нелоялна конкуренция спрямо фирмите които не могат да се уредят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.