"Изпитвам леки съмнения, че "Наглите" е движещият мотив за убийството на Петър Христов. Смятам, че генезисът се корени в нещо по-прясно." Това каза тази сутрин пред БНТ Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София.

"Той имаше мечти за бъдещето. Той искаше да влезе в българската политика", заяви пък близкият приятел на разстреляния бизнесмен Яков Джераси.

"Версии много - извършители малко", коментира доста иронично Кокинов по повод произнесената вчера мълниеносно "присъда" от Цветан Цветанов, че сигурно групата за отвличания "Наглите" стои зад убийството на близкия нему бизнесмен.

"Не може да бъде изключван и личният мотив. В момента гадаем", каза пред "Денят започва" на БНТ бившият градски прокурор, който заяви още, че според него няма връзка между стрелбата срещу данъчен служител и това убийство.

"Обществена тайна е, че много от затворниците използват нерегламентирана комуникация, мобилни телефони и прочие, които не би трябвало да ползват. Очевидно някой трябва да направи нещо в тази администрация. Не смятам, че прокуратурата трябва да бъде натоварена с всички очаквания на обществото", коментира още той по повод факта, че "Наглите" все пак са в затвора.

Кокинов видя и чувство на безнаказаност у извършителите и призна, че държавата няма "почти никакви успехи" при тези престъпления.

Клуб Z напомня, че вчера вътрешният министър Валентин Радев бодряшки обяви за пореден път над 90% разкриваемост при убийствата. Но това е така, защото МВР води в един кюп поръчковите убийства заедно с тези примерно в селска дискотека, където един намушква с нож друг пред куп свидетели - и то се води разкрито.

"По-скоро символиката е: "Виждате ли, чувствам безнаказаност." По този тип престъпления държавата няма почти никакви успехи. Това е голата истина!

Дълбоко се съмнявам, че извършителят на последното убийство ще бъде разкрит, или ако бъде разкрит, ще бъде намерен мъртъв най-вероятно. Дано не съм лош пророк, но опитът ме води до този извод.

Това е класическо поръчково убийство, в което няма пряка връзка между изпълнителя на деянието и жертвата. Обикновено след такъв тип престъпления изпълнителите изчезват, много рядко оцеляват", каза прокурорът, който се "прочу" навремето с репликата към Бойко Борисов по адрес на Сотир Цацаров: "Ти си го избра."

По думите на Кокинов властите държат един много сериозен брифинг за убийството в Нови Искър. Според него никой не е издирвал Росен Ангелов през последните години.

"В момента ситуацията с намерения мъртъв - ако той е извършител - е изключително удобна за всички разследващи и ги провокира към някаква ленивост. Важно е да се разбере дали това е истинският извършител, тъй като имаше разлики в твърденията за оръжието и други неща около убийството. Поредица от странности има. Дори е странно мястото на трупа. Странно е толкова време след деянието да не бъде открит този човек.

Пред Нова тв пък говори Яков Джераси - много близък приятел, който се чул с Петър Христов минути преди разстрела. Бизнесменът звучал много щастлив, обсъждали как да оганизират събитие за 80-годишнината на писателя Михаел Бар Зоар.

„Аз съм горд, че съм негов приятел. Той ми се обади най-напред да ми честити Новата година, защото той точно се върна със семейството от ваканция. Причината за разговора ни беше едно събитие на 30 януари, което той води по случай 80-годишнината на професор Михаил Бар Зоар, защото той писа книгата „Хватката на Хитлер”. Тази книга отвори България пред света”, разказва Яков Джераси, приятел на Петър Христов.

„Той е човек, който обича да работи. Прозрачен е. Там няма скришни неща! Помниш Мануела - той лично я закара до Израел, където израелците го питаха защо вкарва толкова пари. А той им казваше, че това са негови лични средства. Помагаше и на ученици, раздавахме стипендии заедно. Петър Христов много ще липсва и в Израел. Той е пръв приятел на министъра на отбраната на Израел, той беше един мост, когато нещата не вървяха”, казва още Яков Джераси.

За показния разстрел на приятеля си Яков разбира от секретарката си. Джераси обаче изключва възможността Петър Христов да е бил убит заради неуредени бизнес отношения. Казва, че бизнесменът не е имал врагове и всички хора го обичали.

„Никога не се страхуваше, той нямаше бодигардове, имаше шофьор и си вървеше свободно по улиците. Стрелецът е бил много добре професионално подготвен, значи е планирано, защото го няма заснет на нито една видеокамера. Искам да знам кой направи поръчката”, каза Яков Джераси.

„Той имаше мечти за бъдещето. Той искаше да влезне в българската политика. Имаше много близки отношения с партия ГЕРБ. На 12 февруари трябваше да пътуваме с 12 кметове за Израел. Много от тях са му лични приятели, за да видят как се управлява град. Става въпрос за кметовете на Видин, Свищов, Никопол, Рудозем, Благоевград, Неделино, Горна Оряховица и др.”, казва още Яков Джераси.