Сайтът Noresharski.com публикува част от имената на известни личности с депозити и кредити в КТБ.

Кои са те?

Собствениците на най-големите депозити в КТБ съвпадат с имената на син на бивш син военен министър и неговата половинка, ТВ журналистка и продуцентка на светски предавания. Депозитите са съответно малко над 20 млн. лв и малко над 10 млн лв. (Имената на журналистката съвпадат с данните за отпуснат ипотечен кредит на стойност 55 хиляди евро, отпуснат от банката през 2007г. и заличен през 2010г.)

Име, което съвпада с това на издател на вестник за уикенда излиза в списъка с депозантите със сума от над 2 млн лева

На име, съвпадащо с това на собственик на „ексклузивна“ онлайн агенция и бивш съдружник в гореспоменатия вестник за уикенда, има депозит в банката от над 800 хил. лв., като в последните няколко дни преди затварянето на банката по сметката са били теглени последователно суми за общо над 4 млн лева. Това прави общата сума на депозитите седмица преди затварянето над 5 млн лева.

Имало данни за депозити на други бивши и настоящи политици, но поради факта, че те са под покрития от закона максимум от 196 хил. лв. сайтът не публикува техните имена.

Кой е теглил кредити от КТБ?

Ангел Василев Александров – следовател, известен с назначаването на Делян Пеевски в Национална следствена служба фигурира с ипотечен кредит за закупуване на апартамент на столичния бул. "България", пише Noresharski.com. Кредитът е изтеглен на през септември 2007 г. и е заличен през април 2009 година, което е нетипично кратък срок. В същото време в имотната декларация на следователя за 2008 г. фигурира кредит от 100 хил. лева от КТБ и деклариран апартамент в София на цена от 28 хил. лв. като според сайта има съмнения и за изповядване на цена по-ниска от пазарната и избягване на държавни и нотариални такси, както и за предоставяне на неверни данни пред Сметната палата.

Името на бившия съпредседател на младежката организация на НДСВ Росен Дичев Дичев (заедно с Делян Пеевски) фигурура в списъка на кредитополучатели с заем за парцел и сгради в квартал Горубляне. Кредитът е отпуснат през 2004г. и е заличен през 2006г. Към отпускането на кредита Росен Дичев, който е син на прессекретаря на Симеон Сакскобурготски, Галя Дичева, е едва на 23 навършени години.

Имената на издателя Петьо Блъсков и неговия син, Петьо Блъсков – младши, фигурират в два кредита – за купуване на поземлен имот в кв. "Младост" от януари 2014 г. и за закупуване на етаж от сграда на ул. "Христо Белчев" в София през 2011 г.

Заместник-председателят на Съюза на вестникарите и разпространителите на печатни издания“, чийто председател е Делян Пеевски Яне Йорданов Янев фигурира в списъка на ипотеките с кредит за приобиване на апартамент от 116 кв.м. в София. 

Списъкът с всички ипотеки на банката е близо 1000 страници и в него има основно фирми и много малък брой кредити на физически лица, пише Noresharski.com.