Поне 13 случая на сексуално насилие в новогодишната вечер са регистрирани в Берлин, съобщават местни медии. Седем души са арестувани, съобщава "Фокс нюз".

След масовите посегателства над жени в няколко германски града при посрещането на 2016 г., властите в германската столица организираха защитено пространство за жени близо до Бранденбургскатата врата, където те могат да намерят помощ при проблеми. Това обаче не е попречило на нападателите.

Малко преди полунощ на 31 декември берлинската полиция обяви в туитър, че са получени оплаквания за сексуални посегателства. Властите отказаха да обявят повече информация за самоличността на нападателите. Според тях националността им е без значение за разрешаване на случаите.

Нападателите от преди две години бяха идентифиирани като мигранти от Северна Африка и Близкия изток. Това предизвика напрежение в германското общество и призиви за затваряне на границите за мигранти.

Защитените зони са създадени с помощта на германския Червен кръст за пръв път при посрещането на 2018 г. Там жените могат да потърсят закрила и да подадат жалба при сексуално посегателство в новогодишната нощ.

Инициативата е част от мерките за предотвратяване на масови нападения като тези преди две години, когато бяха подадени 1170 жалби, 492 от тях за сексуални посегателства, три за изнасилвания, останалите за кражби и грабежи. Заподозрените над 150 души са главно от Алжир и Мароко, обявиха тогава властите в Кьолн, където бяха подадени най-много оплаквания.