Украински изтребител Су-25 е летял съвсем близо до малайзийския боинг малко преди падането му. Това съобщи днес генерал-лейтенант Андрей Картополов от Генералния щаб на руските въоръжени сили, цитиран от АФП.

Русия регистрирала издигане във въздуха на украинската бойна машина по посока на малайзийския самолет. Така Су-25 се намирал на разстояние само от 3 до 5 километра от боинга. Су-25 може да достигне височина от 10 000 метра и е въоръжен с ракети "въздух-въздух", които могат да поразят цели на разстояние до 12 км и гарантират унищожаването на целта до 5 км, каза Картополов. Според него това се потвърждава от видеокадри, получени от Ростовския център за наблюдение.

"Бихме искали да получим отговор на въпроса с каква цел украинският самолет е извършвал полет в граждански коридор и на едно полетно ниво с малайзийския боинг", каза руският генерал.

Той обаче заяви, че е скептичен към твърденията, че украинците са заснели на видео ракета "Бук", която да се отправя към Русия малко слред катастрофата. Според Киев с нея вероятно е свален самолетът.