Световното първенство по ускорен и блиц шахмат в Рияд продължава, но няма да бъде запомнено с добро. Саудитска Арабия отказа достъп на състезатели от Израел, а на катарците бе предложено да участват под неутрален флаг, а не с родния. И те отказаха.

Най-голямата липса обаче е на световната шампионка и в двете дисциплини при жените - украинката Анна Музичук. Тя още през ноември се закани, че ще пропусне първенството, а по Коледа потвърди намерението си с официално изявление.

"Ще загубя и двете си световни титли, една по една. Просто защото отказах да замина за Саудитска Арабия. За да не играя по правилата на някой друг, за да не нося абая, за да не се налага задължително да бъда придружавана на публични места... И въобще, за да не се чувствам като второстепенно създание", заяви в социалните мрежи 27-годишната Музичук.

Украинката подчерта, че не съжалява за това, че няма да спечели толкова пари от две състезания, колкото от дузина взети заедно. Тя е огорчена от факта, че бойкотът ѝ не е довел до никакъв ефект - "на никого не му пука". Сестра ѝ Мария - също шахматистка, е подкрепила решението на Анна, двете са си останали в Украйна.

Любопитно е, че Анна Музичук игра на световното през март в Техеран, където всички шахматистки бяха задължени да носят хиджаб. И тогава имаше бойкоти. А Музичук стигна до финала и остана втора.

Днес в Рияд ще станат известни шампионите по ускорен шахмат. С най-предно класиране от българите е Иван Чепаринов, който заема 19-о място. Кирил Георгиев пък е едва 112-и.

Антоанета Стефанова е 51-ва при дамите.

Вече върви и надпреварата в блица. Общият награден фонд на световното, което се закрива на 30-и, е 2 милиона долара.