15 000 хакери от Компютърния клуб на хаоса откриха днес 4-дневния си конгрес в Лайпциг под мотото “Да направим нещо!” 

Клубът е най-големият в Европа, а конгресът се провежда за 34-и път. След 4 последователни години в Хамбург домакин на форума тази година за пръв път е  Лайпциг.

Ако някой мисли, че членовете на въпросния клуб са се обединили около идеята да атакуват глобалната мрежа, греши. Те тълкуват понятието хакер според първоначалното му съдържание – бързо намиране на техническо решение на възникнал проблем в глобалната мрежа.

Членовете на Компютърния клуб на хаоса са компютърни специалисти. Основната им цел е да бият тревога при уязвимост на сигурността в интернет, както и да дават препоръки за защита на личните данни.

Основната тема днес бяха пролуките при зареждане на електромобилите.

Делегатът Матиас Далхаймер оповести, че предоставяните на клиенти карти за зареждане на електромобили много лесно могат да се копират и манипулират. Още по-сериозният проблем бил, че поради липса на надеждна защита хакери били в състояние да поемат контрола на цели зареждащи станции на електромобили.

"Само за две минути подобна станция става абсолютно прозрачна. Развинтват се едва 6 гайки, за да се включи USB стик, да се прочетат данните, да се осъществи достъп до лични данни и да се разчетат данните на последните 100 клиенти", заяви Далхаймер.

Преди да оповести публично слабите места, той е осъществил контакт със собственици на установки за зареждане на електромобили, за да ги предупреди за проблема. За жалост никой от отговорните лица не е приел да го изслуша, препратили го само до отдел "Клиенти".

Изнесеното от Далхаймер, който е известен германски учен в областта на компютърната сигурност, беше потвърдено от представител на най-голямото сдружение на уравителите на станции за зареждане на електромобили "New Motion". Напълно възможно било копирането на карти за зареждане. 

Медийният специалист Тим Прайтлоув призова към утопично мислене:

"Важно е да предсказваме какво ще се случи и след 30 години."

От своя страна известният берлински блогър Маркус Бекедал заяви:

"Функциониращо дигитално общество е възможно, ако се борим да го постигнем."

Работата на конгреса продължава през следващите три дни с обсъждане на теми по панели – слабите места на компютърната техника, опасностите при ползването на интернет, защита на данни и актуални политически теми, свързани с компютърната сигурност.