Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия препоръча на Сърбия да прекрати работите по изграждането на газопровода "Южен поток", пише белградският в. "Политика".

Брюксел иска строителството да бъде спряно до момента на пълната хармонизация на проекта с европейското законодателство.

Това е втората подобна препоръка, отправена от Еврокомисията. Тя поиска същото от България в началото на юни.

"Европейската комисия по принцип не е против проекта "Южен поток", защото е много важно да се увеличат начините и източниците на снабдяване с газ на Западните Балкани. "Южен поток" би бил още един начин, но не и нов източник на снабдяване с газ. Европейската комисия не е против газопровода, а против начина, по който се осъществява този проект", се казва в изявление, цитирано от "Политика".

Брюксел изтъква още, че като всеки друг голям инфраструктурен проект в Европа, така и "Южен поток", трябва да има твърди юридически и регулаторни рамки. Такива обаче все още няма.

"Междуправителствените споразумения, подписани с Русия за "Южен поток", не съответстват на европейските закони, а тъй като една от компетенциите на комисията е да прилага законите на ЕС, тя ползва всички достъпни юридически средства, за да се увери, че газопроводът се развива и функционира при пълно спазване на законите на съюза", се казва в изявлението.

Позицията на Еврокомисията за "Южен поток" в случая със Сърбия не е изключение. "Нещо повече, нито едно междуправителствено споразумение, подписано от Русия за "Южен поток", не съответства на законите на ЕС", изтъкват от Брюксел. Тази позиция остава непроменена както в случая с държавите членки на ЕС, така и за трети страни, включително за Сърбия. Според Брюксел в дългосрочен интерес на Сърбия като страна, кандидат за членство в ЕС, е да осигури участието си в проекта "Южен поток", като не нарушава основните принципи на европейските закони.

В същото време Еврокомисията насърчава Сърбия да работи за свързване с българската газопреносна система и припомня, че е отделила 14,2 милиона евро за този проект, който би допринесъл за развитието на енергийната сигурност на Белград.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.