Зимбабве започна постепенно да връща фермите на белите, завзети насила от чернокожите по времето на Робърт Мугабе, пише Ройтерс.

Любопитното е, че доволни от този факт са не само белите фермери, но и чернокожите работници. Защото за тях отново ще има работа.

Чернокожите плакали от радост, когато в имението си миналата седмица се завърнал 71-годишният Роб Смарт. През юни той и семейството му били изгонени оттам от полиция, която ги държала под прицела на автомати "Калашников".

Ликуващите работници едва не повалили Смарт на земята от радост.

Това е един от случаите, с които лично се занимава Емерсън Мнагагва по прякор Крокодила. Той е новият президент на Зимбабве, който наследи управлявалия 37 години тиранин Мугабе. Това стана след де факто военен преврат През мтората половина от управлението на Мугабе икономиката на Зимбабве се срина. Сред главните причини бе насилственото завземане на хиляди притежавани от белите ферми под знака на следколониалната поземлена реформа.

Собствеността на земята е един от най-чувствителните политически въпроси в Зимбабве. Тя е завзета още навремето от белите заселници. Огромни часит от нея останаха в ръцете на потомците им след обявяването на независимост през 1980 г.

Емерсън Мнангагва-Крокодила се зарече да вдигне на крака икономиката на Зимбабве.

През 2000 г. Робърт Мугабе одобри нахлуванията във фермите и ги оправда с възстановяването на дисбалансите от колониалната епоха. В резултат хиляди фермери избягаха от страната. А безработицата скочи до 96 на сто.

В резултат на хиперинфлацията бе отпечатана банкнота от 100 трилиона зимбабвийски долара. По номинална стойност тя отстъпва само на отпечатаната през 1946 г. в Унгария банкнота от 100 квинтилиона пенгьо.

Белите фермери се оплакват, че чернокожите ги пъдели от фермите с помощта на силите за сигурност. Често това се случвало насред сезона за събиране на реколтата и дори след като правителството на Мугабе съобщи през 2013 г., че с конфискациите е приключено.

Емерсън Мнангагва-Крокодила, който е под натиск да съживи икономиката преди изборите догодина, заяви, че е решен да доведе до край промените, които въведе.

"Настъпи нова епоха", увери той на среща с бизнес лидери в съседна Южна Африка.

Новият селскостопански министър Перънс Шири нареди преди седмица на нелегално настанилите се във фермите да ги освободят незабавно. Това може да доведе до завръщането на редица бели фермери там и съответно до възстановяване на нормалната работа.

Шири, който преди оглавяваше военновъздушните сили на Зимбабве, нарече стъпката "задължително оздравяване на фермите".

Белите фермери обаче ще трябва да се примирят с разграбването на имотите им и личните им вещи. От фермите бяха отмъкнати дори стари дрехи. Но важното е, че земята е оцеляла и продължава да ражда. Само някой трябва да я обработва и да събира реколтата. Изглежда, това вече ще бъзе възможно след падането на Мугабе.