Министър-председателят Пламен Орешарски казва в интервю за днешния брой в."Стандарт", че винаги е по-добре да се спаси една банка "със систематично значение", вместо да се затвори.

"Цената на затварянето й (на КТБ - б.р.) ще бъде по-висока в сравнение с изготвените и неприети схеми, при  които жизнената част от банката продължава да работи с подкрепата на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството", обяснява Орешарски.

Така премиерът подкрепя публично предложения от БНБ план за разделяне на банката на добра и лоша част, затварянето на лошата в КТБ, прехвърлянето на добрата в "Креди Агрикол България", а правителството да вземе заем, с който да покрие всички депозити в банката, а не само тези до гарантирания праг от 196 хиляди лева.

"Виновните, които и да са те, трябва да бъдат санкционирани, независимо дали банката получава или не подкрепа. Продължавам да мисля, че схемата за затваряне на банката е най-скъпа от всички останали  варианти", казва премиерът.

Пламен Орешарски заявява, че никога не е бил клиент на "тази банка" и затова няма конфликт на  интереси, когато разсъждава за ситуацията.

Премиерът констатира също, че за година и два месеца не е чул "смислени коментари върху политики, мерки и инструменти, а само до това кой къде е назначен. Дебатът се фокусира до това кой, а не как трябва да управлява".

Пламен Орешарски потвърждава, че ще подаде оставка през тази седмица, защото това изисква постигнатата при президента договорка за провеждане на избори на 5 октомври и назначаване на служебно правителство на 6 август.

Орешарски няма да участва в нито една листа на предстоящите избори, защото имал други планове.