Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Паметникът „1300 години България“ е вече в историята. Но както демонтажът му през юли тази година предизвика буря от страсти, така и седмокрилото му присъствие в продължение на 36 години остави травма у столичани, защото бе намиран за грозен и за един от ярките символи на споминалия се социализъм. И след като времето остави върху него своя отпечатък, премахването му бе като изнасяне на труп. В центъра на София обаче се извисява още един монумент, който стои като белег в историята ни – Паметникът на съветската армия. Дразнител за немалко столичани, мнозина от тях очакват да дойде и неговият ред да бъде премахнат. 

Тъкмо с тази хипотетична идея се е занимал Теодор Ушев, номиниран за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“. Аниматорът представи във Фейсбук свой проект за статуя, която обгръща Паметника на съветската армия и му придава нов смисъл.

Не, Столична община не е обявявала конкурс за паметник на това място, отникъде няма сериозни намерения нито да бъде премахнат, нито да бъде поставен в нов контекст и обяснение за присъствието му в центъра на София. А и очакванията за подобни манипулации не са адресирани правилно към Столична община – Паметникът на съветската армия е сред малкото монументи в градската среда на София, строени по времето на тоталитарния строй, които имат акт за собственост. Според акт № 3418, издаден на 18 септември 1947 г., паметникът принадлежи на Министерството на културата. Затова може би решението на Столичния общински съвет от 25 февруари 1992 г., допълнено от решение № 2 по протокол № 24 от 18 март 1993 г., за демонтиране на паметника не е изпълнено.

А проектът на Теодор Ушев е просто упражнение по стил – част от майсторския клас на аниматора, протекъл този месец в Дома на киното в София. Ушев определя рисунката си като „утопична“ и я е озаглавил „VHS съпротивата срещу тоталитарната култура“. Поставя я пред въображаем Център за съвременни изкуства, „изграден около Паметника на съветската армия“.

И тъй като политическа воля за промяна на това пространство няма, метаморфозите на този паметник засега могат да бъдат единствно полет на нечие въображение.

Площад Славейков

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Не е МОчА, а е ФОЧА, от

Не е МОчА, а е ФОЧА, от "Фетиш". Тая гадост не може да бъде наричана "Монумент".

Интересно решение.

Интересна хрумка, но МОЧА трябва да бъде демонтиран час по-скоро, ако сме държава с национален суверенитет.

Няма да се случи никак лесно.

Няма да се случи никак лесно. Не,защото е с колхозничка и солдат. Ако правилно съм запомнила,МОЧА е от 1954 г.,когато запъхтените от старание нови властопритежатели най-после са поели с облекчение дъх - 10-годишната въоръжена съпротива на горяните срещу настъпващото мракобесие е овладяна. Никъде другаде в Източна Европа не е имало такава продължителна и кървава борба. Забраняват да се говори за нея,но я помнят - и те,и покровителите им. И ревностно лъскат камъните от рисунките,като че лъскат отново доспехи ...
 's picture

smarf

Геронтиев и сие

Щом няма цървул, капа, гега и джепане не става. Къде е българщината и обичта към пияния руски народ?

постулат

Там където стъпи интернета, тоталитаризма умира!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.