Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо е обявил, че в предишна негова декларация за конфликт на интереси от тази година е допусната "техническа грешка". Тя се състои в това, че народният представител е придобил не 10 000 дяла, а 20 000 дяла от компанията Intrust Ltd.

Първото число фигурира в декларацията му от май 2017 г. Сега това "недоразумение" е поправено.

Факсимиле на новата декларация за конфликт на интереси на депутата Делян Пеевски.

Въпросната фирма е регистрирана в Обединените арабски емирства и собствеността в нея на Пеевски не е новина. Новина е само размерът на дела му към момента. Придобиването на компанията бе обявено в края на ноември 2015 г. - тогава в декларацията на депутата пише, че е собственик на 100% от капитала на дружеството.

Компанията обаче е едноличен собственик на капитала на "НСН инвестмънт" ООД от юни 2016 г., когато Пеевски прехвърля дела си в последната фирма, предоставен му преди това от майка му Ирена Кръстева.

Покрай декларираната грешка изкочиха още промени по партидата на "НСН инвестмънт" ООД - в последния месец в компанията са се влели и това обстоятелство е вписано в Търговския регистър, други 4 фирми. Две от тях са "Нова българска медийна група холдинг" и "Балканска медийна компания" - издавали досега вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Политика". Компаниите официално са заличени от Търговския регистър след вливането в "НСН инвестмънт" - тоест вече не съществуват.

Във фирмата, която е 100% собственост на регистрираната в ОАЕ Intrust Ltd, са се влели още "Табако инвестмънт", която е придобита от "НСН инвестмънт" през 2015 г. от друга компания в ОАЕ, и "Десентиа България", чийто предишен собственик е едноименна фирма, регистрирана на Сейшелите, става ясно още от Търговския регистър.

Все още невписани в партидата на "НСН иИнвестмънт", но случили се вливания са тези на няколко компании, които така и така са били нейна собственост - това са фирмата "Комсо табако", регистрирана в Пловдив - договорът е от ноември тази година.

Пак от ноември "НСН инвестмънт" сключва договори за вливане още с фирма "Дам" ЕООД и "Балра" ЕООД. От документите става ясно, че тече сериозно окрупняване на фирмите, в които досега "НСН инвестмънт" е собственик. 

Депутатът от ДПС като физическо лице е собственик на две компании, регистрирани у нас -  "Интръст" ЕАД (досущ като името на компанията собственик на "НСН инвестмънт" в ОАЕ, която е декларирана от Пеевски) и "Инт" ЕООД.