ФИФА е заплашила да извади Испания от световното първенство по футбол в Русия догодина, съобщи мадридският в. "Ел Паис".

Предупреждението се съдържа в писмо на световната централа до РФЕФ - Испанската кралска федерация по футбол.

Причина за заплахата е държавна намеса във футболните дела, което ФИФА не допуска. Световната организация предупреждава за потенциално нарушаване на правилото за независимост в дейността на РФЕФ.

Става дума за случая с президентския пост в испанската федерация. Преизбраният през май 2016 г. Анхел Мария Вияр, който за кратко беше и временно изпълняващ длъжността президент на УЕФА, бе арестуван за корупция. Той е разследван за злоупотреба с пари от РФЕФ, с които се твърди, че финансирал кампанията си.

В момента Вияр е на свобода под гаранция. Той напусна постовете си в УЕФА и ФИФА, но отказва да подаде оставка като шеф на РФЕФ. Поради факта, че в момента изтърпява наказание, за негов заместник бе назначен Хуан Луис Лареа. Заместникът подкрепи Вияр, който твърди, че е жертва на политически игри, и отказва да го изключи от РФЕФ.

Висшият спортен съвет в Испания и Административният спортен съд поискаха провеждането на нови избори, считайки миналогодишните за нередовни. Процедурата в момента е в ход, като се чака окончателното решение на Държавния съвет.

Според ФИФА обаче позицията на Висшия спортен съвет е прекомерна и недопустима държавна намеса. От Съвета твърдят, че не са получавали никакво писмо от ФИФА. От редакцията на "Ел Паис" обаче са категорични, че са се свързали със световната футболна централа и оттам са им казали за съществуването на предупреждението.

Испания се класира убедително за мондиала в Русия, като зае първо място в групата си.

Това не е първата заплаха за изваждане на иберийската страна от голямо футболно състезание. Такава заплаха имаше и за европейското първенство през 2008 г. Тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер принуди правителството на Хосе Луис Сапатеро да разреши на Анхел Мария Вияр да отложи изборите след датите, определени от правителството.

А Испания не само че участва на европейското първенство, но дори стана шампион.