Председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова бе удостоена със званието "Доктор хонорис кауза" на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив.

Така избраната от Пловдив депутатка стана първият политик, който се нарежда сред почетните доктори на Академията – досега титлата е присъждана на 12 души, сред които Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Юрий Буков, Николай Кауфман, Марин Големинов, Красимира Стоянова.

Ректорът проф. Милчо Василев обясни, че Стоянова получава титлата "за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.

Конкретната заслуга на Менда Стоянова са отпуснатите от държавния бюджет пари за ремонт на старата сграда на Академията в размер на 1 100 000 лева. Общинският съвет е гласувал още 100 000 лева от местния бюджет.

„Притеснявам се, защото не съм академичен човек и нямам пряка връзка с изкуството. Благодарна съм, защото с осигурените средства ще запазим тази национална светиня и тя да започне нов живот“, каза при получаването на званието Стоянова.

Шефката на бюджетната комисия обясни, че приема отличието „като знак за това, че съм била много настоятелна и съм лобирала пред правителството, за да се отпуснат пари за ремонта на Жълтото училище“.

Жълтото училище е старата сграда на АМТИИ, което съществува вече 150 години. В него са учили Иван Вазов и Пенчо Славейков, припомни Стоянова.

Сега Менда Стоянова трябва да избере тема, по която да изнесе лекция в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

„Ще търся подходящата тема, която хем да е интересна за студентите, хем да е по специалността ми”.