Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дни преди старта на мегаделото КТБ, по което главният обвиняем е бившият шеф на банката Цветан Василев, главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Белград, където Василев пребивава от години, отказвайки да се прибере в България.

Цацаров е на официално двудневно посещение по покана на сръбската си колежка Загорка Доловац, съобщиха от пресцентъра на ВКП. По време на посещението ще бъде подписан Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратура. Ще бъдат обсъдени и други теми и въпроси от взаимен интерес, дадоха заявка от прокуратурата, без да споменават какви точно са темите от "взаимен интерес".

В програмата се предвиждат срещи на българската делегация с представители на сръбската прокуратура и в парламента на Република Сърбия. Главният прокурор Сотир Цацаров е придружаван от заместничката си Ася Петрова и от завеждащия отдел "Международен" във ВКП Цветомир Йосифов.

Делото за фалита на Корпоративна търговска банка трябва да тръгне другата седмица на 13 декември. От години опитите на българската прокуратура да върне обратно Василев в страната удрят на камък - сръбските власти отказват екстрадиция.

По повода дори Цацаров писа безпрецедентен сигнал срещу съседната държава до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността. От българската прокуратура се оплакваха, че дори не им отговарят на някои писма в продължение на повече от година.

Цацаров сезира международните институции за "задължението на замолената страна да уведомява молещата страна относно решението си за екстрадиция на обвиняемо или осъдено лице".

После пък нашата прокуратура си промени квалификацията на престъпленията, в които обвинява Цветан Василев и ко. (те станаха "организирана престъпна група" и бяха пратени в Специализирания съд, б.р.). В момента екстрадиционното производство е на такава фаза - че сръбският "обикновен" Висш съд на Белград постанови, че щом са ОПГ, трябва въпросът да отиде в техния специализиран съд за организираната престъпност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.