Председателят на „Да, България“ и бивш министър на правосъдието Христо Иванов предложи на партньорските си организации от демократичната общност заедно да съставят анкетна комисия „Контрабандтабак“.

Комисията ще покани всички, които разполагат с информация за задкулиснието около „Булгартабак“ да я предоставят. Ще стъпим на журналистическите разследвания на „Бивол“, „Капитал“, „Трансмедия“ и пр., проведем публични изслушвания и ще съберем още документи. На тази основа, комисията ще изготви доклад, който обобщава събрания материал и ще го предоставим на компетентните институции у нас и в другите заинтересовани държави“, обяви Иванов във видео обръщение.

Лидерът на „Да, България“ призова всеки, „който разполага с информация по темата за приватизацията, скритите собственици, контрабандата, прането на пари, съсипваните на производствените мощности на „Булгартабак“, както и за политическия и прокурорски чадър върху този казус, да ни съдейства“.

„След консултации с партньорите ни, ще обявим състав на комисията „Контрабандтабак“ както и възможностите за контакт с нея, включително при гаранции за анонимност на хората, които биха били в риск от репресия“, каза още председателят на „Да, България“.

Преди седмица Христо Иванов призова политическите сили в парламента да направят анкетна комисия по повод поредния доклад на турските служби, който говори за контрабанда на цигари с източник „Булгартабак“, а президента Румен Радев - да свика КСНС по темата.

Нито парламентарните партии, нито държавният глава ни отговориха по какъвто и да било начин. Очевидно ги е страх от тази тема. Единственото, което видяхме, са нови доказателства за институционалната невменяемост на МВР и Прокуратурата, които още търсят текста на турския доклад и къде в него се споменава „Булгартабак““, обясни Иванов.

Той припомня в изявлението си протеста на служители на „Булгартабак“ и отлагането на участието му по темата в БНТ.

Точно този похлупак от мълчание и страх позволява на цялата схема около „Булгартабак“ да съществува с години. Позволи и ще позволява и други подобни казуси –АЕЦ „Белене“, КТБ, другите гнили ябълки в банковия и застрахователен сектори, черната дупка в здравеопазването…

Ние обаче няма да позволим замитането на темата за мръсните тайни около „Булгартабак“.

Имаме едно ясно послание, което телевизиите се страхуват да предадат и затова, ще отправя от тук“, обяснява Иванов защо е избрал да обяви предложението си с видео обръщение във фейсбук.

„Искаме Пеевски и подобните му да не могат да прехвърлят петното на своите престъпления върху невинни хора“, казва още Иванов за протеста в сряда.