Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Арт инсталация в Берлин, посветена на „мъчениците“, предизвика гняв с включването на един от джихадистите, участвали в парижките атаки, заедно с Мартин Лутер Кинг и Сократ, а от френското посолство нарекоха изложението „изключително шокиращо“.

Така нареченият „Музей на мъчениците“, създаден от датски художествен колектив, показва портретите на 20 личности от историята, „умрели заради своите убеждения“, придружени от кратки биографии.

Изложбата включва образа на френския джихадист Исмаел Омар Мостефай, един от тримата въоръжени самоубийци, които през 2015 г. убиха 90 души в Париж. До неговия портрет е поставен билет за зала „Батаклан“.

Иконата на борбата за граждански права в САЩ Мартин Лутер Кинг и гръцкият философ Сократ споделят обща стена с Мохамед Ата – пилота, който разби пътнически самолет в една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

Едноседмичната инсталация на артгрупата, наречена „Другото око на тигъра“, е била открита в миналата сряда в центъра за изкуства „Кунстквартир Бетаниен“ (Kunstquartier Bethanien) и предизвика вълни на гняв в германски и френски медии и в социалните мрежи.

От френското посолство в Берлин излязоха с изявление, че са „смаяни“ от „дълбоко шокиращото“ решение в изложбата да бъдат включени терористи.

„Като се има предвид нашата привързаност към свободата на художественото изразяваме, ние остро осъждаме объркването на мъченичеството с тероризма“, се казва в позицията.

Авторите на инсталацията са от артгрупата „Другото око на тигъра“.

От артгрупата защитиха експозицията си, заявявайки, че осъждат всякакъв вид насилие или тероризъм и просто обръщат внимание на използването на термина „мъченик“.

„Всички мъченици в произведения на изкуството са били определени за такива от държава, религия или организация. Никой не е бил назначен за мъченик от творците“, се казва в тяхно изявление.

Берлинските власти се дистанцираха от проекта, заявявайки, че не го „подкрепят“ и не са осигурили никаква финансова помощ.

По-ранната версия на „Музея на мъчениците“ в Копенхаген през 2016 г. също предизвика противоречия, след като недоволни граждани подадоха полицейско оплакване, обвиняващо художниците в „насърчаване на тероризма“.

Площад Славейков

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

:(

Като е такава темата да бяха изобразили и някой български шофьор на БМВ, размазал се с него заради убеждението му че е гъзар. Безобразие да се нареждат нищожества до хора, постигнали нещо в тоя живот.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.