Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Две от големите агенции за кредитен рейтинг – "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандард енд Пуърс Глобъл" (S&P Global) - повишиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Новината съобщи официално Министерството на финансите, а и премиерът Бойко Борисов, и председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се постараха тя да не остане незаберязана от последователите им във фейсбук. За разлика от Борисов, Цветанов придружи новината и с коментар: "Радостен съм, че международните агенции дават своята безпристрастна оценка за развитието на България. Тези данни доказват, че усилията на правителството на Бойко Борисов са в правилната посока и са в интерес на гражданите!"

"Фич" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на ‘BBB' от ‘BBB-' и отбеляза, че перспективата и на двата показателя е стабилна. От агенцията отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8,6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП, средно за периода 2017-2019 г. Външните резерви представляват 49.7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г. Това осигурява адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд, се посочва в съощението.

Агенцията отбелязва и фактори, които биха повлияли в негативна посока - например наличието на външни дисбаланси като задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в областта на публичните финанси би представлявало наличието на висок бюджетен дефицит, както и наличието на съществени задължения на предприятията, които са държавна собственост.

Повишената оценка от "Стандард енд Пуърс" от 'BB+/B' на BBB-/A-3' отразява засилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Рисковете са свързани със съществена и внезапна промяна във финансовите потоци, идващи от чужбина и в частност преките чуждестранни инвестиции.

 

Коментари

 's picture

kuleto44

"Масовата корупция - главна

"Масовата корупция - главна форма на употреба на властта"
 's picture

kuleto44

"Последното убежище на

"Последното убежище на некомпетентния"

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.