Коалицията "България без цензура" е на път да се разпадне. Причината - във ВМРО обмислят дали да не излязат от нея и да се съюзят с т.нар. партия на телевизия СКАТ - "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ), научи Клуб Z.

Наскоро лидерът на "България без цензура" (формацията на чието име е кръстена и коалицията) Николай Бареков обяви, че започва преговори с "колегата" си от НФСБ Валери Симеонов за съвместно явяване на предсрочния вот на 5 октомври. Идеята на Бареков бе партията на Симеонов също да се влее в ББЦ.

Днес обаче дойде отговорът на СКАТ - НФСБ отказва да влезе във формата "България без цензура", ВМРО, "Земеделски народен съюз" (ЗНС), "Гергьовден", като би желала да си партнира само с воеводите. Иначе ако имало общ фронт срещу ДПС, то партията би подкрепяла коалицията.

За къде без ББЦ?

От ББЦ дойде кратък отговор по повод отказа на НФСБ да се съюзят. Чрез пресцентъра на партията лидерът Бареков заяви:

"Благодаря на колегите от НФСБ за добрите думи за "България без цензура" и коалиционните ни партньори, както и за готовността да си партнираме срещу ДПС в следващия парламент. Оставаме отворени към тях и смятаме, че те биха имали място в общ блок с ББЦ. Нашето притеснение е, че след няколко поредни загуби има голяма опасност гласовете на избирателите на НФСБ да останат извън следващия парламент. Това ни мотивира като по-големи партньори да подадем ръка с желание за преговори".

От изявлението на Бареков обаче става ясно, че той все пак се надява формацията на тв СКАТ да се присъедини към коалицията като за втори път посочва, че НФСБ може да остане извън 43-то Народно събрание, ако не поеме протегнатата ръка: 

"На всички партии, които искат ДПС вън от властта, желаем успех на изборите. Същевременно предупреждаваме, че ако голям брой малки партии останат извън следващия парламент, коалицията между ГЕРБ и ДПС ще стане реалност. За жалост всяка друга коалиция в център-дясно без „България без цензура“ ще бъде коалиция на оцеляването, а не на победата", смята лидерът на ББЦ.

Едно естествено обединение

Решението на НФСБ е от днес и е било взето на заседание на политическия съвет на партията в Карлово.

"Националният фронт за спасение на България не прие отправената покана от коалиция "България без цензура" - ВМРО-БНД - "Гергьовден" - ЗНС за съвместно участие на предстоящите национални избори на 5 октомври 2014 г. Съветът изрази увереност, че в бъдещото Народно събрание НФСБ ще има в лицето на "България без цензура" сериозен партньор по конкретни политически цели в интерес на страната ни и за отстраняването на ДПС от властта. Националният политически съвет на НФСБ и ръководствата на партиите, обединени около Националния фронт, отправят покана към ВМРО-БНД за създаването на общ патриотичен фронт", се казва в позицията на формацията на Валери Симеонов.

Оттам се мотивират: "НФСБ приема за естествено обединението на национални избори с най-старата патриотична формация в лицето на ВМРО". Канят и "почтените членове на партия "Атака", без нейното ръководство и парламентарната група, компрометирали патриотичната идея", да се присъединят към "патриотичния фронт".

Въпрос на практическо решение

Пред Клуб Z лидерът на НФСБ коментира, че е "въпрос на практическо решение" дали под формулировката "общ патриотичен фронт" трябва да се разбира коалиция, споразумение или някаква друга форма на съглашателство с ВМРО. Симеонов каза още, че до момента неформални разговори с воеводите не са били водени, но предстои формацията му да отправи официална покана за такива.

Предложението на политическия съвет за коалиция с ВМРО дошло от няколко страни - от координаторите на формацията на тв СКАТ, от местните структури и др. Лично Симеонов гласувал със "за", разказа още той.

По повод на "предупреждението" на Николай Бареков, че НФСБ може отново да остане извън парламента пък Симеонов заяви:

"Нека да коментираме след изборите. Те са точно за това - за преброяване".

Валери Симеонов каза още, че се надява още местни структури и активисти на "Атака" да се присъединят към формацията му. Но не можа да посочи колко нови членове, отрекли се от Волен Сидеров, е записала НФСБ в редиците си след краха, който атакистите претърпяха на евровота.

Дълго чакана коалиция

Клуб Z потърси лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за коментар. Той каза само, че шофира и обеща да даде такъв след час. Оттогава не вдига телефона си. Каракачанов е в Македония за честванията на 111-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. 

Източници от редиците на воеводите обаче определиха поканата на НФСБ като "особено интересна". Посочиха и, че съвсем сериозно ще обмислят дали да не излязат от коалицията с Николай Бареков. Самото коалиционно споразумение с ББЦ не ги обвързвало с някакъв вид неустойки, плащания или редене на позиции, места в листи и пр.

"От тази коалиция - ВМРО - НФСБ, по-естествено няма! Очаквана е и от хората от ВМРО, и от тези на НФСБ", заяви източникът ни.

Воеводите са убедени, че ако тя се осъществи, то "Атака" няма никакъв шанс да влезе в следващия парламент. Отделно, разговори между ВМРО и формацията на Валери Симеонов вече веднъж са били водени - преди няколко години. От ВМРО се надяват и да използват ефира на ТВ СКАТ, както националистите на Волен Сидеров използват за пропаганда ефира на партийната си телевизия "Алфа".