Германската обществена телевизия А Ер Де (ARD) вече няма да излъчна концерти на Роджър Уотърс, обяви интендантът на тв канала Ве Де Ер към обществената тв А Ер Де Том Буро. Точно този канал, един от 8-те към обществената (национална) телевизия, излъчваше концерти на Уотърс.

Анулиран е и договорът със световната звезда Ве Де Ер да излъчи негов концерт през юни догодина в Кьолн.

Причината за драстичната мярка, приветствана от всички германски медии,  са антисемитистки изказвания и прояви на Роджър Уотърс. Тази тема е болезнена за Германия. По времето на нацизма 6 милиона евреи бяха погубени в концентрационни лагери.

След оповестеното от Том Буро, че обществената телевизия няма да излъчва концерти на Уотърс, стана ясно, че гражданка на Кьолн е събрала над 1500 подписа под петиция да се преустанови сътрудчинечството със скандалния музикант. В нея е посочено, че не може една национална телевизия, която се издържа от милиарди, плащани годишно от гражданите на ФРГ под формата на тв такси, да дава трибуна на антисемити.

Междувременно и интендантите на други канали към А Ер Де – Ен Де Ер, Ес Ве Ер, Бе Ер и Ер Бе Бе, оповестиха, че също преустановяват медийното си партньорство с Роджър Уотърс и няма да излъчват проявите му Германия.

Германският организатор на концертите на Уотърс Марек Либерберг реагира гневно. Никой не можел да отнема правото на Уотърс на изразяване на мнение и да го превръща в ненавистна личност.

По този повод влиятелният седмичник “Ди Цайт” написа: “Право на  Либерберг е да изразява позиция, все пак той иска да печели от организацията на концерти на Уотърс. Но това, което твърди Либерберг, е абсурдно. Уотърс може да говори, каквото мисли, да дава концерти. Такива обаче вече не бива да се спонсорират с пари на германската обществена телевизия. А Марек Либерберг би следвало да се замисли в коя държава и сред какво общество живее.”

От години Роджър Уотърс заплашва с бойкот видни изпълнители, които приемат концертни изяви в Израел. Чашата преля преди две седмици, когато Уотърс взлезе в остър дебат с австралийския музикант, композитор, актьор и сценарист Ник Кейв (Никълъс Едуард Кейв) заради предстоящи негови концерти в Израел. Уотърс разпространи срамни позиви с Кейв като изчадие и го призова да не стъпва на сцена в Израел. Кейв не се поддаде на атаките на Уотърс и беше категоричен, че няма да отмени турнето си в Израел. Стъпил на израелска земя, той обяви: «Обичам Израел и хората в тази държава. С моите концертни прояви в Израел се обявявам срещу всеки, който се опитва да цензурира музиканти и да им запуши устата.»

Самият Роджър Уотърс се обявява в подкрепа на антиизраелската организация BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) и по тази линия зове за бойкот на всякакви чуждестранни културни прояви в Израел. Сега обаче се натъкна на бойкота на германската обществена телевизия, а така и на обществеността във ФРГ.