Държавите членки на Европейския съюз да получат по-голяма самостоятелност в решенията как да използват европейските земеделски субсидии, предлага Европейската комисия в публикувано днес съобщение.

За целта правителствата трябва да изготвят планове за прилгането на Общата селскостопанска политика на ЕС, които да получават одобрение от Комисията, която след това ще наблюдава тяхното изпълнение.

Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган каза, че Брюксел ще излезе с конкретни законодателни предложения за осъществяването на този план идната пролет.

"На мястото на сегашната ще бъде въведена нова система за прилагане, благодарение на която държавите членки и регионите ще се ползват от много по-голяма степен на субсидиарност“, каза Хоган на пресконференция в Брюксел.

Субсидиарността е основополагащ принцип на ЕС. Той означава, че всички решения трябва да се вземат на възможното най-ниско ниво, максимално близо до гражданите, а ЕС да се занимава само с това, което държавите членки са му възложили, защото не могат да се справят с него сами.

Вместо върху съответствието с изискванията, акцентът в Общата селскостопанса полититика за в бъдеще ще бъде поставен по-скоро върху наблюдението на напредъка и гаранциите за това финансирането да бъде насочено към постигане на конкретни резултати, казва в съобщение за медиите Комисията.

Тя потвърди, че подкрепата за земеделските стопани посредством системата за преките плащания ще продължи.