Държавата е отворила вратичка към сегашните акционери да внесат средства за вдигането на крака на Корпоративна търговска банка, става ясно от съобщениe на пресцентъра на Министерство на финансите.

От него става ясно, че финансовият министър Петър Чобанов е провел телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди. Фондът притежава 30% от капитала на КТБ.

Министър Чобанов отново потвърди, че се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон, само ако акционерите не успеят. Това е обвързано и с работата по процедурата на специален надзор, който Българската народна банка наложи за срок от три месеца. Намирането на частно решение на проблема, което не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създадената ситуация, пише в съобщението.  

Според пресцентъра в разговора между Чобанов и Ал Муршиди били отхвърлени "спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката".

Решението е изненадващо и се разминава с обявените от БНБ планове за одържавяване на банката в началото на кризата с нейната ликвидност. Още на 20 юни, когато банката беше поставена под особен надзор, БНБ съобщи, че "ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури".