Правителството отпусна днес рекордните 500 000 евро, или 1 милион лева, за подпомагане на Африка. Това е 10 пъти повече от средствата, които сме дали досега. 

Става въпрос за т.нар. Доверителен фонд, който Евросъюзът създаде за справяне с първопричините за миграцията от континента. Наливането на пари във фонда е доброволно, като до момента България е дарила скромните 50 000 евро, колкото са дали и Литва, Латвия и Словения.

Решението за отпускането на в пъти повече средства правителството мотивира с предстоящото догодина ротационно председателство на ЕС, както и с факта, че през юли председателката Естония "вдигна летвата", като отпусна на фонда 1 милион евро, с което увеличи приноса си от 450 000 евро на 1,45 милиона евро. 

"Страната ни дава нов ясен сигнал за ангажираността си по отношение на южните граници на ЕС. Новата доброволна вноска ще има и позитивен ефект при изпълнението на задачите на българското председателство и реализирането на устойчиво решение на проблема с миграцията", посочват от Министерския съвет.

Кабинетът реши още да удвои парите, отпуснати за комуникационната стратегия за ЕС 2017, т.е. за различни презентационни и информационни материали, от 5000 лева на 11 000 лева.