"Не може да се работи с идеята - онези са мръсници, онези са предатели. Приличаме на семейство в тежък развод, които се замерят с мръсно бельо, всеки хвърля чинии по другия. Така изглеждаме сега - ако сме така до следващите избори, тотално ще си счупим главата."

Това заяви кметът на Плевен Георг Спартански на днешната кръгла маса "Региони в развитие, а регионите в застой...", организирана от Движение "България на гражданите". Той и други кметове от бившия Реформаторски блок бяха поканени, за да споделят своя опит пред столичните "десни". Председателят на ДБГ Димитър Делчев ги представи така:

"Десните кметове са остриетата на реформаторската общност. Трябва внимателно да слушаме какво имат да кажат за развитието на страната и регионите, за печеленето на избори и бъдещето на дясното. Те са тези, които ежедневно се борят за решаването на проблемите на хората и тяхното мнение за това какви трябва да се приоритетите на демократичната общност, трябва да бъде водещо."

Спартански заяви, че преди дни е говорил с Радан Кънев, който му е гостувал в Плевен, и му е заявил:

"Не е най-добрият начин да тръгваш нанякъде, като поставяш условия и ограничения."

Според кмета дясното има шанс само да е единен политически субект, а за това е нужна теза, която да привлече избирателя. Той определи бившите партии от Блока като "парченца, достойни за съжаление".

"Преди беше лесно - синьо, червено, нямаше нужда да се обясняваме. Преди дясното беше за Европа и НАТО, сега всички са за това. Това килимче е отлетяло, няма как да се качиш", отбеляза той.

Според Спартански ЕС и НАТО "може да е средство, не кауза". И постави като ключови проблеми за България демографската криза и проблемите в образованието и здравеопазването.

"Кой го интересува как се избират членовете на ВСС? На третата секунда му спира часовникът. Трябва да намерим разбираеми теми. Ние говорим много експертно, защото сме красиви и сме умни...", иронизира се той.

Спартански се похвали, че въпреки неразборията, която е заварил в Плевен, общината е успяла да навакса по всички програмни проекти. Според него това се дължи на подхода му - да запази всички служители, независимо от партийната им принадлежност, с тезата "от 8 до 5 ние сме плевенчани". Кметът обясни, че на втори тур е получил неочаквано подкрепа от местните бесепари, която продължила и в Общинския съвет и че това е практиката, която им позволява да работят ефективно.

"В Общинския съвет не можеш да гласуваш против само по политически причини. Ако едно предложение е смислено, няма значение откъде идва."

И даде пример за успехите си - в Плевен вече има 100% обновен тролейбусен транспорт, напълно обновена контактна мрежа и удължени маршрути. Но успехите на местно ниво нямат значение, когато дойдат национални избори, заяви Спартански, защото "тогава ние сме зависими от местните вождове в София."