Бившият депутат от БСП Георги Кадиев публикува в блога си нов законопроект за КТБ, който според него се обсъжда в бюджетната комисия. Това е вторият подобен документ, който стига до обществеността по подобен начин – първият законопроект беше публикуван от „Протестна мрежа“. И новият вариант предвижда данъкоплатците да изплатят всички задължения на вложителите в КТБ, а не само гарантираните влогове до 196 хиляди лева.

Законопроектът отново предвижда БНБ да отнеме лиценза на КТБ и да прехвърли всички сметки към „Креди Агрикол България“. До 30 дни след влизане в сила на закона всеки с влог до 196 хиляди лева да си получи парите, а всички останали – до 6 месеца. За целта законопроектът разрешава отпускането на 2,2 милиарда лева от държавата, а министърът на финансите ще има право да емитира и нов дълг.

Друга особеност на новия законопроект е, че парите над гарантирания праг ще бъдат изплащани, но след като лихвата се приравни към средната за пазара, а не каквато е била обещана от КТБ на клиентите. Освен това до 12 месеца след влизането на закона в сила ще има редица ограничения за използване на сметките.

Всички служители и сгради на КТБ автоматично преминават към „Креди Агрикол България“.

"В срок от 20 дни от влизане на закона в сила, квесторите ще направят оценка на капиталовата адекватност. Аз мислех, че вече я има? Те досега какво правят?", пита Кадиев в блога си.

Засега публикуваният от Кадиев проект не е официално внесен в Народното събрание, показва справка в сайта на институцията. Целия проект може да видите тук.

Това е вторият законопроект, с който управляващите ще се опитат да осигурят публично финансиране за покриване на абсолютно всички сметки в КТБ. Първият вариант бе подготвен от БНБ и веднага бе внесен от Йордан Цонев от ДПС. При консултациите при президента не бе постигнато съгласие за този вариант.

Все по-силна обаче става обществената позиция против масово плащане за всички сметки в КТБ за сметка на данъкоплатците.