Кой е председател на Народното събрание на България е вътрешен проблем, за нас не е от значение кой е той. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред БНТ.

"Ние сме в контакт с председателя, избран от парламента. Не е наша работа да коментираме вътрешни проблеми", заяви той.

Въпросът беше дали знае, че България е сменила Димитър Главчев - според мнозина - само заради заплахата на опозицията да пропусне неговото посещение.

Таяни добави, че общува с всички български депутати и си сътрудничи с парламента, а не с отделни групи.

"Европа малко или много трябва да бъде в ролята на Робин Худ, защото смятам, че трябва да намалим данъците за гражданите. Но големите уеб-компании, които идват от чужбина, а не са европейски, трябва да плащат. Защото ако те не бъдат облагани с данъци, европейските граждани ще трябва да плащат. Затова съм привърженик на Европа като Робин Худ", каза още той.

Според него социалните проблеми и тези на сигурността трябва да се разглеждат заедно.

"Сигурността е също така сигурност за работниците, за младите хора, сигурност срещу тероризма и срещу незаконната миграция, но също така трябва да работим за прилагане на социалния стълб чрез индустриална политика, засилване на малкия и средния бизнес, на селското стопанство, търговията", каза той.

Според него ЕС не е загубена кауза, а нещо, без което другите световни сили лесно ще ни надминат.

"Мисля, че българите са много активни, мнозинството са много проевропейски настроени, включително и студентите. Оптимист съм. Смятам, че активността на България носи добро за Европейския съюз. Важно е също така да бъде използван вашият опит по Западните Балкани. Да се използва вашият ентусиазъм в полза на Европа. Това е добре за нас", завърши той.