Експертът Алекс Алексиев коментира пред Нова тв политиката на Бойко Борисов спрямо Реджеп Ердоган.

"Добрсъседството е хубаво нещо, но сиренето е с пари. Европа има Женевска конвенция, всеки, който е преследван по политически и религиозни причини, има възможност да докаже, да му се даде убежище. Ние не го правим и това е много опасно. Ердоган няма да е на власт во веки веков. Хора, които ние по този начин третираме, за да правим мили очи на Ердоган, няма да останат с добри впечатления от България", заяви Алексиев.

Той коментира и случая със задържаните вчера в Одрин българи. Те са обвинени за "нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация". Второто е особено тежко, защото става дума за ФЕТО. Това е Фетхуллахистката терористична организация, която според турските власти се командва от живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Анкара иска Вашингтон да го екстрадира, за да бъде съден като главен подстрекател за опита за преврат през миналото лято.

"Трябва много внимателно да се процедира. Ако тези хора са наистина трафиканти, те заслужават да бъдат затворени. От друга гледна точка, да се види, аджеба, що за хора са тия. Ако са хора, които са преследвани политически, да им се даде възможност да докажат, да им се даде убежище. Ние правим точно обратното - пращаме ги на Ердоган, ако не на сигурна смърт, то поне на дългогодишен затвор", заяви Алексиев.

Според него да си гюленист в България не би трябвало да е престъпление.

"Гюлен нищо лошо не е направил за България. САЩ отказат да го депортират. Това, че Ердоган го иска, не значи, че той е виновен за нещо. Това доказва, че има и друг прочит. Неговите последователи не би трябвало да бъдат третирани като престъпници", заяви Алексиев.