Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако предположенията, че малайзийският самолет е свален от проруските сепаратисти в Украйна,  се потвърдят, това ще бъде най-тежкият въздушен инцидент в историята, свързан и с Русия.

На 1 септември 1983 г. съветски изтребител свали "Боинг 747" на южнокорейската авиокомпания КАЛ, летящ по маршрута Ню Йорк-Анкоридж-Сеул. Загиват всички 269 души на борда. Сред тях е американският конгресмен Лари Макдоналд.

Пътническата машина навлиза в съветското въздушно пространство и пада в Японско море. Тя е свалена от съветски изтребител "Су-15", излетял от база на остров Сахалин.

Според Москва навлизането в чуждото пространство е умишлено и на борда на нарушителя вероятно е монтирана разузнавателна техника. Записите от черните кутии обаче показват, че пилотите не са знаели, че самолетът се отклонява от курса с над 500 километра. По всяка вероятност автопилотът е бил неизправен.

Първите два дни съветската проаганда твърди, че самолетът се е появил в чуждото въздушно пространство, след което е изчезнал. Чак на третия ден Москва признава, че южнокорейският боинг е свален. Но и тук се оплита с обясненията.

Неверни са съветските твърдения, че летецът Генадий Осипович е дал предупредителни изстрели с трасиращи снаряди. Другата лъжа е, че южнокорейците не са включили задължителните отличителни светлини на пътническите самолети.

Самият Осипович след години признава всичко това. И разказва, че по-късно е преправен записът от разговора му с центъра на остров Сахалин, за да бъде изтрита неговата реплика, че вижда пътнически самолет.

Американците обаче също са изтрили някои записи. А именно реплики на диспечери на полуостров Аляска, които забелязват, че самолетът навлиза в съветското вздушно пространство.

Съществува и версията, че близо до южнокорейския самолет е летяла и американска разузнавателна машина, която всъщност е била целта на съветския изтребител. Осипович обаче по погрешка улучил пътническия боинг.

Трагедията край Сахалин сериозно влоши отношенията между СССР и САЩ. Начело на Съветският съюз тогава е бившият шеф на КГБ Юрий Андропов. Същевременно Москва затъва все повече във войната в Афганистан. В Щатите пък на власт е заклетият антикомунист Роналд Рейгън, обявил само половин година по-рано Съветския съюз за империя на злото.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.