Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва правомощията си да помилва осъдени на смърт, за да спаси двойка пуйки в навечерието на Деня на благодарността, предаде АП. Така той продължи традицията. 

Първият американски президент, който помилва пуйка за Деня на благодарността, е Линкълн. Церемонията се е състояла през 1863 година.

През същата година Ейбрахам Линкълн официално обявява, че Денят на благодарността ще бъде честван в последния четвъртък на месец ноември във всички щати и от всички вярващи.

Тръмп дава президентската си милост на две пуйки.

Денят на благодарността е наречен още и Ден на пуйката. Традиционното хапване на пуйка е наложено от Бенджамин Франклин, който искал да направи птицата национален символ на Америка, защото тича бързо, има остро зрение и величествена осанка.

Според легенда пък, на първия Ден на благодарността през 1621 година заселниците и индианците изпекли и изяли четири пуйки. Традицията за помилване на пуйки става ежегодна от 1947 година, когато 33-ият президент на САЩ Хари Труман отново се възползва от президентското си право.

Според Федерацията на американските фермери тази година на празничната трапеза на американците ще бъдат поднесени 46 милиона печени пуйки.

На церемонията в Розовата градина на Белия дом Тръмп помилва 20-килограмовия Дръмстик (Кълка) и 15-килограмовия Уишбоун (Ядец), които ще живеят до естествения край на живота си във ферма във Вирджиния. Първата дама Мелания Тръмп и синът Барън се присъединиха към президента за забавната церемония.

 


 
В Белия дом спазиха и традицията да направят допитване в Twitter коя пуйка да получи президентската амнистия и с повече от 40 000 гласа победител стана Дръмстик с 60 срещу 40% Уишбоун, но както обикновено и двете птици се възползваха от президентския акт на милосърдие.

 

Дъщерята на Тръмп Иванка доведе на церемонията двете си по-големи деца - Джоузеф и Арабела.

Тръмп се появи на церемонията в много добро настроение и пусна няколко шеги в свой стил. "Както мнозина от вас знаят", каза президентът, "аз съм много активен в отменянето на някои от изпълнителните решения на моите предшественици (и спомена Барак Обама), но юрисконсултът на Белия дом ме информира, че амнистиите на Тейтър и Тот (последните пуйки, помилвани от Обама -б.р.) при никакви обстоятелства не могат да бъдат отменени. Тейтър и Тот, можете да бъдете спокойни", поясни той.
 
Имената са шега с Тейтър Тотс - популярна в Америка гарнитура от пържени кюфтенца от настъргани картофи.

Тръмп също така отбеляза, че през първите няколко месеца от мандата си е посрещнал в Белия дом много гости, включително някои "много странни птици", но не и толкова уникални като Дръмстик и Уишбоун.

Средната продължителност на живота на една пуйка е 5-6 години.