Беларуският президент Александър Лукашенко отказа първата покана на Европейския съюз за участие в срещата на върха на Източното партньорство, която бе получена след отмяната на санкциите срещу неговата страна, предаде Франс прес, като цитира беларуското външно министерство.

На срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС и шестте участнички в Източното партньорство (Беларус, Украйна, Армения, Азербайджан, Грузия и Молдова), Беларус ще бъде представляван от министъра на външните работи Владимир Макей, се казва в комюникето.

"Президентът Лукашенко не бе канен на предишните срещи на Източното партньорство, защото фигурираше в списъка със санкции на Евросъюза, които бяха отменени", обясни европейски представител, пожелал анонимност.

В комюнике на беларуското външно министерство се подчертава, че поканата отразява постигнатия напредък в отношенията между ЕС и Беларус, след дълъг период на противоречия. Причините за отказа на Лукашенко не се съобщават.

През 2016 г. ЕС отмени повечето наложени на Беларус санкции след освобождаването на хвърлани зад решетките опозиционери, припомня АФП.

Петата среща на върха на Източното партньорство ще се проведе в петък в Брюксел.

(БТА)