Борба за власт с оръжие, но първоначално без жертви, избухна днес между руските сепаратисти в самообявилата се "Луганска народна република" в Източна Украйна, предадоха руски, украински и европейски медии.

Маскирани военни в бойно снаряжение, с бронирани машини и без опознавателни знаци окупираха центъра на града и достъпа до административните сгради, давайки повод да се говори за преврат срещу Игор Плотницки, лидер на поддържания от Москва сепаратистки анклав. Не се съобщаваше за стълкновения и пострадали.

Украинската информационна агенция Униан и руският в. "Новая газета" съобщиха, че окупаторите са сили лоялни на "вътрешния министър" Игор Корнет, когото вчера Плотницки е уволнил след решение на местен "съд".

По-късно днес Корнет направи изявление, че не е "в оставка" и че силите на "министерството" му провеждат операция за прочистване на града от украински "диверсанти".

Последва изявление на Плотницки, че Корнет е уволнен законно и че ситуацията в Луганск е "под контрол".

Италианската агенция АНСА, позовавайки се на "Новая газета", съобщи, че окупаторите са въоръжени с автоматични оръжия и миномети и че са препречили входовете на местните "правителство" и "парламент".

"Мога уверено да кажа, че опитите на някои да останат на власт, като дестабилизират обстановката, са безполезни и в най-скоро време ще бъдат неутрализирани", посочи в изявлението си Плотницки.

"В центъра на Луганск днес местните жители можеха да видят голям брой хора във военна униформа, заявяващи, че участват в учения по нареждане на ръководството на вътрешното министерство. Тази ситуация е продължение на вчерашните кадрови промени по законното отстраняване на вътрешния министър от заеманата от него длъжност", каза Плотницки, цитиран от ТАСС.

Той увери, че "ситуацията е под контрола на ръководството на ЛНР и в най-скоро време ще бъде напълно решена", а властите правят всичко възможно да гарантират сигурността на населението.