Миграцията, общата сигурност, корупцията и възможностите за професионално развитие и трупане на опит. Това са само част от темите, които студенти обсъдиха с председателя на европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите групи на дебат в Софийския университет.

“Споделените ценностите са най-важни“, заяви Таяни пред младите хора. “Разбира се, искаме България в Шенген…  Европа обаче не е само общ пазар и Шенген. Европа е ценности, Европа е мечти.“

“Вие искате всичко от Европа. Това значи, че знаете за европейските цели“, каза Естебан Гонсалес Понс от ЕНП. “Но не знаете какво е Европа в момента. Европа е проект в развитие. В Европейския парламент дебатът е между хора, които смятат, че Европа е решението, и такива, за които Европа е проблемът.“

За миграцията към ЕС и в ЕС

Европа като крепост е по-подходяща концепция за 15-и век, отколкото за 21-и, смятат студентите. Те обаче ясно съзнават заплахите за сигурността, която носи Европа на отворените врати.

Представителите на Европарламента многократно изтъкнаха, че ключов проблем е липсата на обща европейска политика за контрол върху миграцията.

Преди дни институцията подкрепи предложението за реформа на Дъблинския регламент, която предвижда създаване на постоянен механизъм за релокация на мигрантите на принципа на квотите, който да бъде задействан всеки път, когато Съюзът е изправен пред бежанска криза. Против квотния механизъм са страните от Вишеградската четворка.

“Тези, които не изпълняват задълженията си, ще бъдат санкционирани“, коментира Таяни. “Досега сме наложили такива мерки спрямо Полша, Чехия и Унгария.“

Вчера българският вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов се също се обяви срещу квотната система при разговора си с Робертс Зиле от групата на Европейските консерватори и реформисти.

“Системата за релокация просто се проваля“, коментира днес Зиле. “Латвия прие 70% от търсещите убежище (които ѝ се полагат по квотния механизъм – б.р.), но после всички напуснаха.“

Остра дискусия предизвика въпросът за миграцията вътре в Европейския съюз.

Мигрантите от Източна Европа не са проблем за Великобритания, проблем е, че те отнемат работните места на местните, коментира британският евродепутат от партията на Найджъл Фараж Ukip Реймънд Финч.

“Сега богатите хора могат да плащат за евтини бавачки (от източноевропейските страни), пазарът е залят“, коментира Финч, с което си навлече остри забележки от студентите.“Никой в ЕС не мрази поляците или българите. Хората смятат, че те смъкват жизнения стандарт и заплатите на обикновените граждани на Запад.“

Според младите българи мигрантите от Източна Европа вършат работа, която британците не искат. Защо след референдума за “Брекзит“ сред най-търсените в гугъл фрази от британците е кой членува в ЕС и каква е същността на органзацията, попита студент след шеговит коментар за облеклото на Финч.

Корупцията в България и евродокладът

“Не очаквайте Брюксел да оказва натиск върху вашите управляващи“, коментира Робертс Зиле по въпрос за заключенията на мониторинговия доклад на Еврокомисията, който излезе миналата седмица. “Вие трябва да въздействате върху вашите политици, не Брюксел.“

Таяни определи доклада като “позитивен“, но заяви, че “има още много работа“. Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка отчете напредък по препоръките за борба с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа, но недостатъчен за отпадане на механизма.

Безработицата, образованието и човешките права

Причините и решенията за младежката безработица също бяха обсъдени от студентите и членовете на ЕП. Според Антонио Таяни, който е бил еврокомисар по индустрията в кабинета на Жозе Барозу, развитието на индустрията е единственият начин да се преодолее проблемът.

“Решение е финансирането на големи и средни компании, повече възможности за млади предприемачи“, каза той.

ЕС трябва да насочи усилията си към стимулиране на икономиките и подпомагане на квалификацията и преквалификацията вместо увеличаване на социалните помощи, смятат пък младежите.

Сред другите въпроси, обсъдени на дебата, проведен в Софийския университет, бяха възможностите за учене и работа в други страни от съюза и парите от европейския бюджет, които отиват за образование. Студентите се интересуват също от правата на малцинствата и ЛГБТ-общността и как ЕС може да гарантира спазването им.

“Идеите трябва да идват от вас, не трябва да очаквате ние да ви дадем всички отговори. Не чакайте институциите, вие действайте, за да ги принудите да работят за вас“, каза Елена Мартинес-Ороско от АЛДЕ.