Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Половото равенство не е нещото, с което българите могат  да се похвалят. Поне според актуални данни от сравнително изследване на "Евробарометър". На единия полюс са българите, а на другия - шведите.

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, сочи проучване на „Евробарометър” за половото равенство в Европейския съюз.

Цели 81 на сто от българите смятат, че най-важната роля на жените е да се грижи за дома и семейството. С близки проценти са унгарците, поляците и чехите.

В другия край на класацията са жителите на Швеция, от които едва 11% смятат, че това е най-важната роля на жената е да гледа семейството.

Средно за Европейски съюз 54% смятат, че не това е най-важната роля на жената.

Също така 81% от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, в сравнение с Швеция, където едва 10% разсъждават по същия начин.

България попада и в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с „да”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.

Въпреки тези данни е интересно, че 62% от българите смятат, че е допустимо мъжете да плачат. За сравнение 99 на сто от хората в Швеция смятат, че т. нар. силен пол може да плаче.

Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС

Полово равенство в политиката и на работа

 

Противоположно на горните данни, голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство.

64% от нашите сънародници са отговорили с „да” на този въпрос. С най-висок процент в това отношение са отговорили жителите на Дания – 75%.  Вероятно едните имат повече основания от дургите.

Любопитно е, че в другата крайност, на последно място, се намира Франция, където има критичност. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство. 

Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили положително на този въпрос. В дъното класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

Ние се намираме на второ място по данни когато става въпрос за постигането на полово равенство по високите позиции на компании и други организации. 62% от българите смятат, че това е постигнато, а на последно отново са французите с 25%.

Важно ли е да се борим за полово равенство

Повече от девет от 10 европейци смятат, че промотирането на равенство между половете е важно за демократичното общество, но едва 54% от всички участвали смятат, че има проблем с представянето на жените в медиите и рекламите в тяхната страна.

Според 39% представата, създавана от медиите за жените, трябва да бъде обсъдена.

На въпрос дали мъжете трябва да взимат активно участие в промотирането на равенството между половете на първите места са Швеция, Финландия и Испания. Ние се намираме почти в дъното на класацията, на шесто място отзад напред. След нас са Унгария, Латвия, Словакия, Литва и Чехия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.