ПЕТЪР ТОМОВ

Тампа, Флорида

Пентагонът се готви да продаде 5-килограмови безпилотни разузнавателни летателни апарати на Българската армия, съобщава интернет изданието „Милитари § Аероспейс“, което се позовава на източник от полигона Абърдийн, щата Мериленд.

Военното управление за сделки е поръчало да бъдат осигурени компании, които да изработят изделието, да осъществят доставките и да обучат българските военни специалисти да управляват дроновете, които излитат и кацат вертикално.  Заявката на нашата армия е за апарати, които тежат около 5 кг без оборудването, в състояние са да извършват дневни и нощни полети с продължителност 25 минути и имат радиус на действие около 3 км с едно зареждане на гориво.  Летящите роботи могат да развиват скорост от почти 100 км в час. 

По данни на полигона в Абърдийн, апаратите ще са с радиус не повече от 12 см и ще са високи около 15 см. Дроновете ще са оборудвани със специални уебкамери за управление, които имат системи за глобално сателитно насочване (GPS) и се командват чрез криптирана електронна мрежа. Те използват специален софтуер, който позволява извършванетто на 4 полета едновременно. Летящите роботи освен това ще имат разузнавателни камери с  вариообектив с 10-кратно приближаване, които са водоустойчиви и лесно се свързват с бордния миникомпютър. Камерата ще може да прави цифрови видеоклипове. Освен това летящият робот ще бъде оборудван с термална камера, която ще позволява извършването на разузнавателни снимки на обекти в затворени помещения, а така също при нощни условия. 

Дроновете за Българската армия ще могат да оперират при температури от - 25 до + 60 градуса C , и да се издигат на височина до около 15 км над морското равнище.