"Макар Русия да твърди, че търси мир в Украйна, действията й не съвпадат с думите. Нямаме доказателства, че е спряла да подкрепя сепаратистите."

Това се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано в интернет страницата на американското посолство в София. То е с дата 14 юли, но бе разпространено тази сутрин, часове, след като Вашингтон прие нови санкции си срещу Москва.  (Виж българския текст ТУК).

"Всъщност преценяваме, че Русия продължава да предоставя на сепаратистите тежко въоръжение, друго военно оборудване и финансиране и продължава да позволява на екстремисти да влизат свободно в Украйна. Русия отрича това, точно както отричаше, че силите й са замесени в Крим – докато това не бе потвърдено. Русия отказва да призове сепаратистите да свалят оръжията си и продължава да разполага частите си по украинската граница. Много самозвани сепаратистки „лидери“ идват от Русия и имат връзки с руското правителство", се кава още в декларацията.

В подкрепа на своите твърдения дипломатическото ведомство във Вашингтон изтъква няколко факта.

- Русия продължава да разполага значителни количества оборудване на специална площадка в Югозападна Русия. Това оборудване включва танкове, които вече не се използват от руските военни части, както и бронирани превозни средства, няколко ракетни установки, артилерия и системи за противовъздушна отбрана. По груби сметки Русия е удвоила броя им там.

- Наличната информация показва, че наскоро Москва е предоставила няколко съветски танка и артилерия на сепаратистите и няколко военни превозни средства са преминали границата.

- В областите, освободени от сепаратистите, украинските власти откриха големи количества военно оборудване, доставено от Русия, включително документация, удостоверяваща руския произход на това оборудване.

- Снимки на унищожено или обезвредено оборудване на сепаратистите в Източна Украйна потвърждават, че част от това оборудване идва от Русия. 

- Във вътрешността на Русия се разширява дейността по набиране на бойци, като сепаратистите търсят доброволци с опит в боравенето с тежко въоръжение като танкове и противовъздушни отбранителни системи.  

- Русия продължава да предислоцира нови сили изключително близо до украинската граница. САЩ имат информация, че значителен брой от допълнителни военни части са в процес на дислокация по границата.

Отделно Държавният департамент припомня мирните усилия на новия украински президент Петро Порошенко. Декларацията завършва със следния цитат на ген. Филип Брийдлав,  главнокомандващ силите на НАТО в Европа: „Примирието в Украйна не беше прекратено заради обвинения. То беше прекратено, защото подкрепяните от Русия сепаратисти отговориха с насилие, когато президентът Порошенко се опита да открехне вратата за мир. Желанието на Русия за мир ще бъде съдено според действията й, а не според думите й."