"Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Той е по-скоро политически, отколкото технически."

Това каза тази сутрин в първи коментар за вчерашния евродоклад председателят на ВКС Лозан Панов. Според него това е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати.

Той подчерта, че новите правни норми (които бяха отчетени от Брюксел, б.р.) се създават по път, с който се изолират обществото и професионалният дебат за такива промени - например Закона за съдебната власт.

Според Панов докладът е направен по начин, който да постигне някакво спокойствие за председателството на България.

"Очевидно е, че този механизъм не постига резултати в България. Мониторингът е с цел да се отстранят дефицитете в темите правосъдие и вътрешен ред - очевидно е, че 10 години по-късно няма резултат.

В момента няма дадени препоръки не защото не са необходими такива, а може би никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени. Според мен не трябва да бъде свален механизмът.

В България граждани вярват повече на европейските институции, отколкото на българските институции. Свалянето на мониторигна ще има обратен ефект не толкова за България, колкото за самите европейски институции – защото евроскептицизмът, който се проявява в много държави, може да се прояви и тук."

Според съдия № 1 обаче дори това може би е за добре, защото "ние трябва да разберем, че всичко е в наши ръце и всичко, което направим за правосъдната система, зависи от нас".

"10 години ни се дават препоръки, които се изпълняват половинчато или не се изпълняват - очевидно и чиновциите от Брюксел съзнават, че трябва да излязат от тази ситуация, която поставя самите тях в неловко положение. Докладът не може да промени реалността, защото тези нееднозначни послания в доклада, аз не мога да ги споделя – от една страна казваме, че има проблем, от друга страна ги прикриваме тези проблеми.

В продължение на 10 г. дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда - България трябва да извърви много дълъг път."

На забележката, че са положителни поне констатациите по отношение борбата с престъпността - и че тя се изразвянавала с други еврочленки, Панов отбеляза, че малко преди те да бъдат огласени в Перник е бил показно убит наркодилър, а преди това е бил обран банкомат и въпреки полицейската блокада (от над 250 души плюс херликоптери и техника, б.р.), извършителите са успели да избягат.