САЩ разшириха санкциите срещу Русия като удариха банката на "Газпром" и завода "Калашников". Заради продължавашата руска политика срещу Украйна американското министерство на финансите обяви, че  в "черния списък" на физическите лица вече са включени заместник-председателят на руската Държавна дума Сергей Неверов, помощникът на руския президент Игор Щеголев и министъра по въпросите на Крим Олег Севелев. Освен тях са и шефовете на заводите „Ижмаш”, „Базалт”, „Уралвагонзавод” и „Калашников”. Наказания има и за банките „Внешекономбанк” и „Газпромбанк”. „Роснефт” също е сред санкционираните.

„САЩ очакват от Русия „конкретни действия, а не само думи”, за да съдействат за прекратяване на кризата в Украйна", заяви в изявление, посветено на ситуацията в Украйна, американският президент Барак Обама. "Белият дом смята, че Кремъл не е предприел никакви действия за успокояване на ситуацията в Украйна", допълни той. 

"Подобна политика вреди на стратегическите интереси на самите американци", отговори руският президент Владимир Путин. „Що се отнася до наказанията, те имат ефекта на бумеранга и без всякакво съмнение в дадения случай ще доведат до застой в руско-американските отношения и ще им нанесат много сериозни щети”, коментира президентът. Все пак Путин уточни: „Ние не затваряме вратите си за преговори за излизане от тази ситуация”.

„За съжаление политическата акция на Щатите не е нещо, което наблюдаваме в последно време, а за последните десет-петнадесет години”, допълни лидерът на Русия.

„Осъждаме всички политици и чиновници, които стоят зад подобен род действия и потвърждаваме намерението си за предприемане на мерки, които ще бъдат приети във Вашингтон достатъчно болезнено и остро”, подчерта и руският заместник външен министър Сергей Рябков. „Ние не търсим моментния ефект и няма да копираме методите на администрацията на САЩ. Няма да се поддаваме на провокации и ще действаме спокойно”, добави той.

Руската петролна и газова компания „Роснефт” е взела решение, че въпреки всичко ще продължи сътрудничеството си с американски компании. Това обяви президентът на фирмата Игор Сечин. Той определи санкциите като „необосновани, субективни и незаконни”, тъй като компанията няма отношение към кризата в Украйна.