Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руски акаунти в туитър публикували почти 45 000 послания за "Брекзит" в 48-те часа преди референдума през 2016 г., предаде Ройтерс, като цитира публикация на в. "Таймс".

Това сочат изследвания на специалисти на университетите в Суонси и в Бъркли, Калифорния. Те установили, че посланията идвали от профили, регистрирани в Русия.

Повечето от туитовете, проверени от репортери на "Таймс", насърчавали британските граждани да гласуват за излизане на ЕС. Имало обаче и такива, които агитирали за оставане в Съюза. Според То Фам - един от авторите на проучването, "главният извод е, че за целта са използвани ботове и те са оказали влияние".

Изследването проследило 156 252 руски акаунта, в които се споменава хаштагът #Brexit. Един от тях - Svetal1972, публикувал 92 туита между 20 и 24 юни 2016 г. Сред тях имало послание, призоваващо Великобритания "да направи 23 юни нашия Ден на независимостта".

Точно на тази дата се състоя референдумът и с минимален процент - 51,9 на сто, победиха привържениците на "Брекзит". За излизане от ЕС гласуваха 17,4 милиона души. Преговорите за него вече започнаха и Обединеното кралство трябва по план да напусне Съюза на 29 март 2019 г.

16,1 милиона души, или 48,1 процента предпочетоха оставане в ЕС.

Според проучването за кибератаките много от посланията, изглежда, са изпратени от ботове, които са автоматизирани, но в някои от тях има и човешко участие.

Разкритията идват, след като премиерката Тереза Мей обвини на вечеря с кмета на лондонското Сити, че Русия се е намесвала в изборите в страната й и другаде и че създава фалшиви новини. Тя предупреди Москва, че няма да успее да разцепи Европа.

Руски хакери са атакували британската енергийна мрежа, телекомуникациите и медиите през изминалата година, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това заяви Сайрън Мартин - шеф на британския Национален център за киберсигурност.

"Москва се опитва да подкопае международната система и дейностите й са причина за безпокойство", каза той.

Коментари

Британската димукрадция трябва да е много

слаба, горкичката, ако 46,000 туита могат да й обърнат ориентацията.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НАПЪНА СА ПЛАНИНАТА и РОДИ ...

Пак "може", "евентуално", "предполагаме" ... Без доказахме... Тамс да вземе пример от Buzzfeed. Там посочват парични преводи от руското външно до посолствата на Русия за избори.. Стотици хиляди долара за намеса в изборите в САЩ били това. Ама премълчават, че изборите били руски.. За Думата.. И че парите са за организирането на 345 изборни секции в 145 страни..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.