Европейският съюз реши днес да подготви нова серия санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза и да прекрати финансирането от своите кредитни институции за руски проекти.

Държавните и правителствените ръководители предупредиха Москва, че са готови да се съберат отново по всяко време, за да приемат и целеви мерки срещу руската икономика.

Те поискаха от Съвета на министрите до края на юли да подготви правните инструменти и списък на юридически и физически лица, които ще са обект на новите санкции.

Досега обект на забрани за пътуване в ЕС и на замразяване на активи са 72 руснаци и украинци, причастни към анексирането на Крим и сепаратистката криза в източна Украйна.

Решение на срещата на върха на ЕС в Брюксел постановява, че новите санкции трябва да са по "засилени критерии". То обаче не посочва кои точно ще са техните цели. 

Те са определени като физически и юридически лица, "които материално или финансово подпомагат действия подкопаващи или заплашващи суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", както и  такива, които "активно предоставят материална или финансова подкрепа на руските управляващи отговорни за анексията на Крим или за дестабилизацията на Източна Украйна".

Документът призовава Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие да замрази ново финансиране за проекти в Русия.  

Лидерте също поискаха Европейската комисия да преразгледа програмите за сътрудничество с Русия с оглед на евентуалното им прекратяване след индивидуална преценка за всяка от тях. Проектите свързани с трансгранично сътрудничество и гражданското общество ще продължат. 

Европейският съвет поиска Комисията и европейската дипломатическа служба да подготвят допълнителни мерки за ограничаване на инвестициите в Крим и Севастопол и призова международните финансови институции да прекратят подкрепата си за проекти, които пряко или косвено водят до признаване на тяхното анексиране.